S&P a îmbunătățit ratingul Turciei pentru a doua oară în acest an
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Agenția de evaluare S&P Global a îmbunătățit, zilele trecute, ratingul suveran al Turciei de la „B plus”, până la „BB minus”, a doua îmbunătățire a calificativului atribuit de S&P pentru datoria pe termen lung a Turciei în acest an, citând acumularea rezervelor și procesul dezinflaționist susținut de politica monetară strictă a Băncii Centrale a Turciei, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Fără alegeri naționale până în 2028, decidenții turci par să aibă spațiul necesar pentru a implementa politici destinate să reducă cererea și inflația, via înăsprirea treptată a politicii fiscale și a salariilor”, a informat S&P într-un comunicat de presă.
În luna septembrie, rata anuală a inflației în Turcia a scăzut până la 49,38%, coborând sub dobânda de politică monetară a Băncii Centrale pentru prima dată după 2021.
Banca Turciei se așteaptă ca inflația să coboare până la 38% la finele anului, și la 14% anul următor, în timp ce guvernul de la Ankara mizează pentru finalul acestui an și finalul anului următor o inflație de 41,5%, respectiv 17,5%.
Agenția de evaluare S&P Global a precizat că ar putea decide și alte îmbunătățiri de rating, dacă vor exista noi progrese în reducerea inflației până la un nivel de o singură cifră, și va fi refăcută încredere pe termen lung în lira turcească și piețele interne de capital.
S&P a revizuit și perspectiva de rating asociată ratingului de țară al Turciei, de la „pozitivă”, la „stabil”, pentru a ține cont de riscurile echilibrate la adresa planurilor ambițioase ale autorităților de a reduce inflația ridicată, a gestiona așteptările salariale și a reechilibra economia.
Celelalte două mari agenții de rating, Fitch și Moody's, au îmbunătățit ratingul de țară al Turciei în acest an, datorită îmbunătățirii politicii fiscale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara