S&P Global: Este puțin probabil ca zona euro să evite recesiunea, deoarece criza se adâncește
Numărul 40, 12-18 oct. 2022 » Lumea în care trăim
Scăderea activității economice în zona euro s-a adâncit în septembrie, nimicind orice speranțe că regiunea ar putea evita recesiunea, într-un moment în care inflația-record pune presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) să acționeze, rezultă din datele publicate de S&P Global, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 48,1 puncte în septembrie, de la 48,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau la o diminuare de până la 48,5 puncte. Datele din septembrie reprezintă cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni al indicatorului care evaluează situația economică generală.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Datele finale pentru septembrie sugerează că presiunea prețurilor în zona euro nu a început să se atenueze, chiar dacă activitatea pare să fie în declin. Credem că unele economii, cum ar fi Germania, se contractează deja, și ne așteptăm ca zona euro ca întreg să fie în recesiune în trimestrul patru din 2022”, a apreciat Jessica Hinds de la Capital Economics.
Activitatea în sectorul serviciilor s-a redus în Germania, Italia și Spania, în timp ce în Franța a fost mai slabă decât estimările inițiale.
Conform unui sondaj realizat de Reuters, există un risc de 60% ca zona euro să intre în recesiune în perioada următoare, în timp ce pentru Marea Britanie riscul este de 75%.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în septembrie la 48,8 de puncte, de la 49,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din februarie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane