S&P Global: Zona euro – cel mai rapid ritm de creștere a activității economice din ultimul an
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Lumea în care trăim
Activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai rapid ritm de creștere din ultimul an, avansul din sectorul serviciilor compensând declinul din industrie, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat zilele trecute, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în aprilie la 51,7 puncte, de la 50,3 puncte luna precedentă, depășind estimarea preliminară de 51,4 puncte. Este pentru a doua lună consecutiv când indicele depășește pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei. De asemenea, este cel mai ridicat nivel din mai 2023.
"Furnizorii de servicii și-au extins activitatea pentru a treia lună consecutiv, încheind perioada de lipsă de dinamism observată în semestrul doi din 2023", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a crescut în aprilie la 53,3 puncte, de la 51,5 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2023 și depășind estimarea preliminară de 52,9 puncte. În schimb, indicele privind așteptările în industrie a scăzut ușor, la 61,5 puncte, după ce în martie urcase la 61,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022. Analiștii se așteaptă ca redresarea în sectorul serviciilor să continue, iar firmele din domeniu au înregistrat în aprilie cel mai rapid ritm de creștere a angajărilor din aproape un an. Indicele privind forța de muncă a urcat în aprilie la 53,5 puncte, de la 52,3 puncte în luna precedentă.
"Este încurajator că s-a înregistrat un ritm rapid de creștere a angajărilor, dar și un avans al comenzilor și al numărului de noi afaceri", a declarat Cyrus de la Rubia.
Conform rezultatelor unui studiu separat, încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătățit în mai, pentru a șaptea lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel începând din februarie 2022.
Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la minus 3,6 puncte în mai, de la minus 5,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii intervievați de Reuters se așteptau la minus cinci puncte. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.178 de investitori.
"Tendința arată că activitatea economică în zona euro se îndreaptă în direcția potrivită, deși în ritm lent. Datele arată că situația este încurajatoare, economia a depășit momentele dificile din ultimii doi ani", se arată într-un comunicat al Sentix.
Așteptările privind economia Germaniei nu au mai fost negative, pentru prima dată din februarie 2022, deși indicele rămâne la un nivel scăzut în mai, minus 33,5 puncte.
În schimb, indicele privind așteptările în zona euro a urcat la 7,8 puncte în mai, de la cinci puncte luna precedentă, a opta lună de creștere consecutivă, și cel mai ridicat nivel din februarie 2022.
Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național