S&P retrogradează Franța în urma nivelului ridicat al deficitului și a datoriei
Numărul 22, 5-11 iun. 2024 » Lumea în care trăim
Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat zilele trecute ratingul Franței, în condițiile în care Guvernul nu reușește să țină sub control situația finanțelor publice, în urma pandemiei și a crizei energetice, transmit Anadolu și Bloomberg, preluate de Agerpres. Astfel, ratingul de credit pe termen lung al Franței a fost revizuit în scădere, de la "AA" la "AA minus", iar perspectiva atribuită este stabilă, a anunțat S&P, care se așteaptă la o creștere a datoriei publice la aproximativ 112% din PIB până în 2027, de la aproximativ 109% din PIB în 2023.
Franța are acum același calificativ ca Cehia și Estonia.
"Deficitul bugetar al Franței în 2023 a fost semnificativ mai ridicat decât am previzionat anterior, ajungând la 5,5% din PIB. Deși ne așteptăm la o redresare a creșterii economiei, iar reformele bugetare și economice implementate recent vor permite Franței să-și reducă deficitul bugetar, estimăm acum că deficitul bugetar va rămâne peste 3% din PIB în 2027", se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.
Pe de altă parte, perspectiva stabilă reflectă așteptările S&P că economia va accelera și va sprijini eforturile Guvernului de consolidare bugetară, deși aceste evoluții nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul datoriei ca procent din PIB, care este deja la un nivel ridicat. Ratingul de credit al Franței ar putea fi retrogradat din nou dacă avansul economiei va fi sub estimări, dacă nu va fi redus deficitul bugetar și plata dobânzilor ca pondere din venituri creștere mai mult decât s-a previzionat, a avertizat S&P. Dar calificativul atribuit Franței ar putea fi îmbunătățit dacă reducerea deficitului va fi mai rapidă decât se estima, iar creșterea economiei rămâne robustă, ceea ce ar duce la o traiectorie descendentă semnificativă a datoriei ca procent din PIB, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.
Reacționând la decizia S&P, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Executivul își reafirmă determinarea față de strategia de re-industrializare și scăderea semnificativă a șomajului, pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB până în 2027. Conform ministrului, retrogradarea a fost determinată de majorarea semnificativă a datoriei, când Guvernul a cheltuit sume semnificative în timpul pandemiei pentru a salva afacerile și a proteja gospodăriile. "Principalul motiv pentru această retrogradare este că am salvat economia franceză. Probabil am fi fost retrogradați mai devreme dacă nu am fi luate acele decizii", a afirmat Le Maire într-un interviu acordat publicației Le Parisien.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național