Spania a înregistrat cel mai semnificativ declin al nivelului datoriei publice, ca procentaj din PIB
Telex » Știri 20 februarie 2023
Nivelul datoriei publice a Spaniei, ca procentaj din PIB, a scăzut anul trecut cu peste cinci puncte procentuale, la 113,1%, cel mai semnificativ declin înregistrat vreodată, după ce în pandmie indicatorul a crescut cu peste 20 puncte procentuale, a anunțat Banca Centrală a Spaniei, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "Datorită creșterii economice solide și a politicii fiscale responsabile, ne-am depășit cu mult obiectivul de reducere a datoriei în 2022, cu două puncte procentuale", a scris ministrul Economiei, Nadia Calvino, pe contul de Twitter.
Creșterea PIB-ului și colectarea taxelor au fost mai puternice decât se estima.
În decembrie, datoria guvernamentală generală a Spaniei se ridica la 1.500 miliarde de euro, arată datele Institutului de Statistică. La finalul lunii decembrie 2022, nivelul datoriei publice a Spaniei ca procentaj din PIB era mai scăzut decât nivelul de 116% înregistrat în septembrie. La finalul lunii decembrie 2021 indicatorul era de 118,7%, iar la finalul lunii decembrie 2020 era de 117,1%, arată datele publicate de Banca Centrală a Spaniei.
În perioada 2020-2021, majorarea cheltuielilor guvernamentale și scăderea activității economice, în urma pandemiei, au dus la creșterea nivelului datoriei publice a Spaniei ca procentaj din PIB cu peste 20 puncte procentuale.
Creșterea solidă a economiei, de 5,5% în 2022, a ajutat la reducerea datoriei.
"În pofida contextului complex internațional cauzat de războiul din Ucraina, economia spaniolă absoarbe impactul extraordinar al pandemiei într-un ritm fără precedent", a declarat Nadia Calvino.
Reglementările fiscale ale UE prevăd protejarea valorii euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale. Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre ale UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut, precum și obligația de a menține datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față impactului pandemiei de coronavirus.
Comisia Europeană a propus un ritm individual de reducere a datoriei în urma unor negocieri cu fiecare stat membru al UE.
Conform celor mai recente date ale Eurostat, datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 93% din PIB, la finalul trimestrului trei din 2022, în scădere față de 94,2% din PIB la finalul trimestrului anterior, în timp ce în Uniunea Europeană datoria s-a diminuat de la 86,4% din PIB la 85,1% din PIB.
La finalul trimestrului trei din 2022, cele mai ridicate niveluri ale datoriei guvernamentale ca procentaj din PIB în rândul statelor membre ale UE se înregistrau în Grecia (178,2%), Italia (147,3%), Portugalia (120,1%), Spania (115,6%), Franța (113,4%) și Belgia (106,3%), iar cel mai scăzut în Estonia (15,8%), Bulgaria (23,1%), Luxemburg (24,6%), Danemarca (30,7%), Suedia (33,6%), Lituania (37,3%), Letonia (39,9%), Cehia (45,2%) și România (47,8%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial