Spania face campanie pentru a deveni hub-ul energetic al Europei
Telex » Știri 30 august 2022
Spania are ambiția să devină hub-ul energetic al Europei și face în prezent campanie pentru construcția unui gazoduct care să treacă prin Pirinei, în ideea că acesta ar putea servi în cele din urmă la exportul de hidrogen verde, prezentat ca energia viitorului, domeniu în care Madridul dorește să fie unul dintre campioni, relatează France Presse, preluată de Agerpres. Proiectul de gazoduct se numește Midcat - abreviere de la Midi (sudul Franței) și de la Catalonia (nord-estul Spaniei), cele două regiuni pe care le-ar conecta - și ar permite Spaniei, dar și Portugaliei, să transporte gaze, venind sub formă de GNL din SUA sau Qatar, spre Europa Centrală prin Franța. Lansat în 2013, acest proiect a fost abandonat în 2019 de Paris și Madrid din cauza impactului său asupra mediului și a interesului economic scăzut. Dar războiul din Ucraina și amenințările Rusiei de a opri livrările de gaze către UE au readus proiectul în atenție.
Problema pentru Madrid este lipsa de interes în continuare a Parisului pentru proiect. În fața acestei situații, premierul spaniol s-a declarat pregătit să înlocuiască Franța cu Italia printr-un gazoduct submarin. „Dacă planul A eșuează, va trebui să căutăm un plan B. Iar un plan B constă într-o interconexiune energetică între peninsula iberică și Italia care să lege Barcelona de Livorno”, a declarat el.
Ministrul spaniol al tranziției ecologice, Teresa Ribera, a confirmat ulterior la un post de televiziune local că acest plan B este în studiu, dar a apreciat că Midcat - care nu va putea fi construit până la iarnă, dar ar putea „deveni operațional în toamna-iarna 2023-2024” - este proiectul „cel mai facil” pentru a „ajuta Europa” în privința aprovizionării cu gaze. „Nu este o chestiune bilaterală între Spania și Franța. Este vorba de o construcție europeană”, a declarat ea într-un interviu publicat de cotidianul El Mundo.
Spania dispune de șase uzine de regazeificare GNL, ceea ce o face țara cu cea mai mare capacitate de regazificare din întreaga UE. Portugalia are una. Peninsula dispune, prin urmare, de infrastructura necesară pentru a deveni un hub în materie de distribuire a gazelor spre restul Europei.
Desigur, pentru aceasta Franța ar trebui să realizeze partea sa din Midcat. În această privință, Sanchez mizează pe capacitatea de persuasiune a Berlinului pe lângă Paris. Dar Spania țintește și mai departe: Midcat ar putea servi în cele din urmă, pentru exportul de hidrogen verde, un sector în care țara pretinde că devine o referință mondială datorită energiilor sale regenerabile.
Hidrogenul verde își trage numele de la electroliza apei (separarea moleculelor din apă cu ajutorul curentului electric) care permite producerea acestuia prin utilizarea de energie electrică de origine regenerabilă.
„Spania va deveni primul hub mondial pentru transportul de hidrogen verde (...), ceea ce reprezintă viitorul economiei europene”, a afirmat recent președintele organizației patronale din Catalonia, Josep Sanchez Llibre.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane