Spania, singura țară din OECD în care prețurile la energie au scăzut în 2022
Numărul 6, 15-21 feb. 2023 » Lumea în care trăim
Spania a fost singura țară din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în care prețurile la energie au scăzut în 2022, ceea ce a avut o contribuție la faptul că inflația a încheiat anul la nivelul de 5,7%, al cincilea cel mai scăzut din cele 38 de state membre, relatează agenția EFE.
În perioada decembrie 2021 - decembrie 2022, prețurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OECD au urcat cu 18,4% și în zona euro cu 25,5%, același procentaj ca în Uniunea Europeană, a menționat organizația, într-un comunicat.
În spatele acestei scăderi din Spania a stat, în special, aplicarea așa-numitei excepții iberice, care permite impunerea unui plafon la prețul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensații pentru operatorii care folosesc acest combustibil. Însă, excepția iberică nu explică totul, așa cum o demonstrează faptul că în Portugalia, care, de asemenea, beneficiază de acest mecanism, în 2022 prețurile energiei au crescut cu 20,8%.
Țările din OECD în care s-a energia s-a scumpit cel mai puțin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) și Norvegia (6,5%).
La polul opus, creșterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie și până la 91,6% în Turcia.
Inflația interanuală în OECD s-a situat la 9,4% la finele lunii decembrie 2022, în urma celei de-a doua scăderi lunare consecutive, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022.
În Spania, inflația a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mic față de noiembrie, datorită scăderii prețurilor la energie.
Singurele țări din OECD care au avut o rată a inflației mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveția (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) și Israel (5,3%). Așadar, nicio țară din Uniunea Europeană, unde inflația media s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.
Unul dintre principalii responsabili de inflația din Spania, ca în multe alte țări, a fost prețul alimentelor. Acesta a crescut în Spania cu 15,7% în 2022 (creșterea interanuală în noiembrie a fost de 15,3 %) și în OECD cu 15,6%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane