Spania va cheltui 12 miliarde de euro până în 2027 pentru a face față penuriei grave de apă
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Lumea în care trăim
Spania va cheltui în total aproape 12 miliarde de euro până în 2027 pentru a remedia penuria gravă de apă cauzată de încălzirea globală, prin dezvoltarea desalinizării apei de mare și reutilizarea apelor uzate, potrivit unui raport guvernamental publicat zilele trecute, relatează AFP, preluată de Agerpres. Această sumă, menționată pentru prima dată de executivul spaniol, reunește bugete deja planificate în cadrul planurilor votate în ultimele luni și care privesc diferitele bazine hidrologice ale țării.
Ea integrează și măsurile adoptate ca răspuns la seceta cu care se confruntă țara de doi ani - inclusiv o sumă de 1,4 miliarde de euro deblocată în primăvara acestui an.
"Urgența climatică provoacă secete din ce în ce mai frecvente și intense, iar Spania se află într-o situație de mai mare vulnerabilitate decât alte state membre ale UE", au subliniat Ministerele Tranziției Ecologice și Agriculturii din această țară, într-un comunicat comun.
Această situație "necesită un răspuns ferm și eficient din partea autorităților, în care investiția publică pare a fi un element cheie", au adăugat ministerele, care evaluează la exact 11,84 milliarde de euro suma necesară pentru adaptarea Spaniei la lipsa gravă de apă.
Potrivit guvernului, acești bani vor fi cheltuiți în principal pentru dezvoltarea infrastructurii de desalinizare și reutilizare a apelor uzate, dar și pentru îmbunătățirea sistemului de canalizare pentru a reduce pierderile.
Pe lângă acest pachet de aproape 12 miliarde de euro, vor fi investite alte trei miliarde de euro pentru a încuraja dezvoltarea de noi tehnologii și inteligență artificială în gestionarea apei.
Țară aflată în prima linie a încălzirii globale, Spania trece, din 2021, printr-o perioadă de secetă gravă, căreia ploile torențiale care au căzut în ultimele zile nu au reușit să-i pună capăt.
Potrivit guvernului, 27,4% din teritoriul spaniol este în prezent în stare de alertă din cauza lipsei de apă. Deficitul de precipitații afectează grav producția agricolă, care este de așteptat să scadă în acest an, potrivit ministrului Agriculturii, Luis Planas.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național