Spații pentru cultură
Numărul 5, 14-20 februarie 2017 » Eveniment
Așa cum am mai remarcat în numerele anterioare, periodic, tematica panourilor de pe grilajul din fața Muzeului Municipiului București se schimbă. Bunăoară, la începutul lunii februarie s-a prezentat o scurtă istorie a banilor (monede și bancnote) din diverse perioade ale secolului trecut. Altă dată au fost readuse în atenție vechile centre comerciale, primele fabrici, primele bănci și alte clădiri din oraș cu destinații economice. În schimb, pe grilajul Academiei de Studii Economice, panourile – și ele în continuă înnoire tematică – tratează, cu precădere, artele vizuale.
În asemenea locuri cu maximă vizibilitate se strâng grupuri semnificative de trecători, unii dintre ei zăbovind îndelung în fața imaginilor care îi interesează în mod special. Evident, acest mijloc de „afișaj” cu mare impact în transmiterea informațiilor cultural-științifice lasă, cum se spune, urme. Privitorul, indiferent de postura lui profesională, de vârstă, de alte acte de „identitate”, rămâne cu ceva, acumulează cunoștințe și/sau le aprofundează, deschizându-i-se apetitul pentru alte preocupări de ordin cultural.
Se poate constata că multe spații publice, de la teatre până la malluri, de la holuri ale unor instituții până la restaurante, sunt utilizate în scopuri culturale (în sens larg, incluzându-se aici aproape tot ceea ce semnifică un anumit grad de civilizație), zone destinate exclusiv unui anumit domeniu, lărgindu-și aria tematică prin apelul la sfere de preocupări conexe, dar și la cele mai îndepărtate, cum ar fi botanica și zoologia.
Îmbogățirea mediului înconjurător cu asemenea acte de cultură îngemănează un număr tot mai mare de momente pe care avem îndreptățirea să le numim veritabile evenimente, deoarece produc un anumit „șoc” informațional. Unor oameni cu cele mai diverse preocupări li se oferă posibilitatea de a pătrunde în sfere ale cunoașterii care le permit să aibă o viziune tot mai cuprinzătoare asupra lumii, chiar și asupra propriului destin. Consemnând astfel de elemente ale realității, dorim să ne facem, la rândul nostru, purtători ai mesajelor pe care acestea le transmit, respectiv implicarea civică prin care semeni de-ai noștri vor să facă mai mult și mai bine pentru noi toți, mai ales pe tărâmul vieții spirituale în care se manifestă cel mai pregnant virtuțile umanității.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național