Spațiile de retail modern din România au ajuns, în prezent, la un stoc de 4,23 milioane mp
Telex » Știri 1 august 2023
Stocul spațiilor de retail modern din România totalizează, în prezent, 4,23 milioane de mp, fiind a treia piață din Europa Centrală și de Est, după Polonia și Cehia, arată datele publicate de o companie de consultanță imobiliară, citate de Agerpres. Astfel, conform Cushman & Wakefield Echinox, dezvoltatorii au livrat, în prima jumătate a anului în curs, patru proiecte de retail modern, cu o suprafață totală de 30.000 mp, Giurgiu, Călărași, Dej și Vaslui fiind orașele care au beneficiat de noi astfel de investiții,
Estimările arată că, în al doilea semestru din 2023, oferta nouă va fi mult mai consistentă, cu aproape 260.000 mp de spații programate a fi finalizate până la sfârșitul anului.
Livrările din a doua jumătate a anului sunt semnificativ mai consistente: zece proiecte, cu o suprafață de aproape 260.000 mp, patru din acestea fiind de peste 25.000 mp.
Mai mult de jumătate din spațiile de retail ce vor fi livrate în a doua parte a anului (60%) sunt în parcuri de retail, restul fiind în format de centre comerciale de tip mall, se precizează în analiza de specialitate.
Potrivit sursei citate, anul 2023 va marca un nivel record de livrări de spații de retail din 2008 până în prezent, ceea ce ar duce la depășirea pragului de 4,5 milioane mp, la finalul acestui an, stoc de spații de retail la nivel național.
În ceea ce privește prețul chiriilor, un spațiu de 100 - 150 mp situat într-un centru comercial dominant din București atinge nivelul de 75 - 80 euro/mp/ lună, în timp ce în proiecte similare din principalele orașe regionale, precum Timișoara, Iași, Cluj-Napoca sau Constanța, chiria pentru astfel de spații atinge valori de 50- 65 euro/mp/lună, respectiv 30 - 35 euro/mp/ lună, în cazul acelorași spații din orașe secundare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara