Spectacole contemporane și comedii cu accente satirice la ARCUB – Hanul Gabroveni, în noiembrie
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » Roza vânturilor
În luna noiembrie, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București aduce în atenția publicului o serie de spectacole menite să exploreze teme sociale relevante și actuale. „De la comedii satirice la drame emoționante, spectacolele programate în această lună pun în valoare creativitatea și inovația scenică, oferind producții diverse, pentru a răspunde unui spectru larg de preferințe culturale. Concepute să stimuleze dialogul, spectacolele de la ARCUB invită publicul să reflecteze asupra problemelor contemporane și să se implice activ în explorarea subiectelor propuse”, se menționează într-un comunicat transmis de ARCUB.
Primul spectacol programat în această lună este Bazinul de nord de Rajiv Joseph, creat de Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru. Cea mai recentă premieră marca ARCUB, Bazinul de nord se va juca miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni. Producția îmbină elementele unui thriller captivant cu o explorare profundă a unor teme actuale și sensibile, precum rasă, religie, bogăție și putere, aprofundând straturile corectitudinii politice, moralității și vinei. Distribuția formată din actorul Șerban Pavlu, în rolul intens și nuanțat al directorului de liceu, alături de Vlad Lință, actor tânăr și promițător, în rolul elevului rebel, aduce o energie aparte, analizând esența confruntărilor emoționale și a dilemelor morale. Spectacolul promite astfel nu doar suspans, ci și o ocazie de analiză, îndemnând publicul să își reevalueze propriile convingeri și atitudini față de temele abordate.
Programul este completat de spectacolul contemporan Cineva are să vină de Jon Fosse, regizat de Chris Simion-Mercurian, care va avea loc luni, 18 noiembrie, de la ora 19:00. Producția aduce pe scenă povestea unei relații tensionate, atrăgând atenția publicului asupra unor teme profunde de intimitate și vulnerabilitate. Cu o distribuție formată din cunoscuții actori Ofelia Popii și Ciprian Scurtea, spectacolul se bazează pe mister si subtilități psihologice, iar tăcerile devin la fel de grăitoare ca replicile, dezvăluind complexitatea și ambiguitatea comunicării într-o relație. Regizoarea folosește umorul subtil pentru a echilibra aspectul dramatic creând un „teatru al tăcerilor” în care publicul este invitat să pătrundă în sensurile ascunse ale legăturilor umane. Cineva are să vină este, astfel, o invitație la introspecție, un spectacol ce explorează fragilitatea și profunzimea relațiilor în fața necunoscutului.
Actorii Mihai Baranga, Natalia Dragomir, Cristi Toma, Luminița Erga, Vlad Lință, Silviu Biriș, Mona Dobrișan, alături de două artiste de marcă ale scenei lirice românești – soprana Arlinda Morava împreună cu mezzosoprana și pianista Adriana Alexandru, se întorc pe scena Sălii Mari a ARCUB, joi, 21 noiembrie, ora 19:00, cu o nouă reprezentație a spectacolului Cheful suprem, regizată de Beatrice Rancea. Montarea aduce pe scenă o satiră efervescentă, în care umorul acid și scenele comice scot în evidență latura superficială și ipocrită a unei așa-zise „lumi bune”. Printr-o suită de personaje caricaturale, este portretizată lumea parvenită care încearcă să își construiască o imagine respectabilă, dar eșuează din cauza propriilor defecte și ambiții false. Reverberațiile amare ale piesei conturează, dincolo de comedie, un comentariu social subtil asupra contrastului dintre aparență și esență, oferind publicului momente de râs și reflecție în egală măsură.
Biletele au fost puse în vânzare, la prețuri variabile, în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe entertix.ro și de la Casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90, intrarea din Str. Gabroveni).
(Sursa foto: ARCUB@Cristina Adam)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național