Sprijin financiar acordat producătorilor din sectorul fructelor și legumelor
Numărul 38, 10-16 oct. 2017 » Curier legislativ
Executivul a aprobat o hotărâre privind acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor. Actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), ca urmare a modificării legislației UE în sectorul fructelor și legumelor. De asemenea, se reglementează și atribuțiile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și atribuțiile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
„Prin acordarea acestui ajutor financiar se continuă procesul de consolidare a formelor asociative în sectorul fructelor și legumelor, având în vedere stimularea funcționării organizațiilor de producători. Continuarea acordării sprijinului financiar comunitar aferent programelor operaționale implementate de organizațiile de producători asigură obținerea de producții continue și constante, în directă legătură cu exigențele marilor lanțuri de magazine, precum și obținerea unui disponibil de fructe și legume pentru export”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Pentru a beneficia de ajutor financiar, beneficiarii trebuie să depună și să aibă aprobat un program operațional. Programele operaționale au o durată minimă de trei ani și maximă de cinci ani.
Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, conform programului operațional aprobat.
Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producției comercializate (VPC) a fiecărei organizații de producători, pragul putând fi majorat în funcție de anumite criterii. Ponderea de 4,1% din VPC poate fi majorată la 4,6% din VPC în cazul organizațiilor de producători și la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiția ca suma ce depășește 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire și gestionare a crizelor.
Organizațiile de producători care au un program operațional aprobat înainte de data intrării în vigoare a hotărârii solicită în scris la centrele județene ale APIA, până la 1 noiembrie a.c., după caz, continuarea/modificarea/înlocuirea programului operațional pentru a beneficia de prevederile hotărârii.
Prevederile se aplică inclusiv programelor operaționale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data de intrare în vigoare a hotărârii.
La data intrării în vigoare a acestei hotărâri, HG nr. 1.078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar și organizațiilor de producători în sectorul fructe și legume, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național