Sprijin pentru antreprenorii din domeniul HORECA în valoare de 100 milioane de euro, prin Programul de finanțare „ELECTRIC – UP”
Telex » Știri 4 septembrie 2020
Guvernul a adoptat o OUG inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC – UP”. Programul beneficiază de o alocare bugetară de 100 milioane de euro. „Măsurile luate urgent de Guvern vizeazăcompensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane în categoria interprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, înregistrate în urma situației sanitare”, precizează MEEMA, într-un comunicat.
„Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți, în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu.
Atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacității de producere de energie electrică din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice reprezintă, de asemenea, obiective ale documentului.
Prin noul act normativ se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una dintre activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in. „Obiectivele programului MEEMA vizează creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, precum și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și, opțional, livrarea surplusului de energie electrică în reţeaua națională de energie electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică în domeniul HORECA, stimularea utilizării autovehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic”, se subliniază în comunicat.
Sumele necesare implementării Programului de finanțare se asigură anual, de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu destinația finanțării proiectelor în eficiență energetică și dezvoltării capacităților de producere de energie din surse regenerabile, cu impact asupra reduceri emisiilor de gaze cu efect de seră, în bugetul MEEMA.
OUG nr. 159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare "ELECTRIC UP" a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 824/08.09.2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național