Sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană
Telex » Știri 12 octombrie 2022
Executivul a adoptat miercuri, 12 octombrie, trei hotărâri prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control în cadrul următoarelor programe de investiții ce vizează:
▪ înființarea stânelor montane;
▪ înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană;
▪ înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.
„Prin aprobarea în Guvern a unui pachet de trei acte normative operaționalizăm Programul de susținere a zonei montane (…). Punem la dispoziția fermierilor și producătorilor un total de aproape 220 de milioane de lei pentru înființarea de stâne, centre de colectare lapte sau de prelucrare a laptelui, precum și centre de colectare fructe de pădure și ciuperci ori plante medicinale și aromatice, pe scurt, investim în producția românească pentru a oferi țării cât mai multe produse de calitate, iar oamenilor care locuiesc în zona montană locuri de muncă și oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat într-un comunicat al ministerului de resort.
Potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenția Națională a Zonei Montane, aflată în subordinea MADR.
♦ Pentru Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane, bugetul alocat pentru anul 2022 este de 34.640.000 lei. Beneficiari ai Programului de investiții pot fi: a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; b) grupuri de producători; c) cooperative agricole; d) persoane juridice; e) persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară.
Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: a) să fie crescători de animale; b) să își desfășoare activitatea în zona montană; c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea nr. 332/2018 cu modificările ulterioare, de aprobarea Programului de investiții; d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
♦ Pentru Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, bugetul alocat schemei este de 92.000.000 lei. Beneficiari ai Programelor de investiții pot fi: a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; b) grupuri de producători; c) cooperative agricole; d) persoane juridice; e) persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industrie alimentară.
Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: a) să fie producători de lapte din zona montană, precum și producători agricoli din zona montană, conform Legii nr. 296/2018 cu modificările ulterioare, de aprobare a Programului de investiții; b) să își desfășoare activitatea în zona montană; c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiții prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții; d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
♦ Pentru Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană, bugetul alocat schemei este de 93.000.000 lei. Beneficiari ai Programelor de investiții pot fi: a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; b) grupuri de producători; c) cooperative agricole; d) persoane juridice; e) persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industrie alimentară.
Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: a) să își desfășoare activitatea în zona montană; b) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții; c) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial