Sprijin pentru start-up-urile din Europa
Numărul 35-36, 29 nov. - 12 dec. 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Inițiativa Comisiei Europene (CE) privind înființarea și extinderea întreprinderilor îşi propune să ofere numeroșilor întreprinzători din Europa oportunitatea de a deveni întreprinderi de elită la nivel mondial. Inițiativa reunește toate posibilitățile pe care UE le oferă deja, cu un nou accent asupra investițiilor cu capital de risc, asupra legislației în materie de insolvență și asupra fiscalității. „Europa nu duce lipsă de idei inovatoare și nici de spirit antreprenorial. Totuși, multe firme noi nu reușesc să treacă de perioada critică din primii ani sau își încearcă norocul într-o țară terță în loc să profite de clienții potențiali reprezentați de cei 500 de milioane de cetățeni ai UE. Comisia Europeană este hotărâtă să schimbe acest lucru și să ajute start-up-urile să-și valorifice întregul potențial în materie de inovare și de creare de locuri de muncă”, se precizează într-un comunicat al CE.
Inițiativa reunește o serie de măsuri noi și existente în scopul creării unui cadru mai coerent, pentru a permite start-up-urilor să se dezvolte și să-și desfășoare activitatea în întreaga Europă, în special:
♦ Îmbunătățirea accesului la finanțare. Comisia și Grupul BEI lansează un fond de fonduri paneuropean de capital de risc. UE va oferi investițiile esențiale, în valoare de până la 400 de milioane euro, iar administratorul (administratorii) de fonduri trebuie să strângă cel puțin triplul acestei sume din surse private, generând astfel un fond de capital de risc în valoare de minimum 1,6 miliarde euro. Acest fond va fi gestionat de unul sau mai mulţi administratori de fonduri competenţi şi experimentaţi, pentru a garanta o abordare conformă cu realitățile pieței. El vine în completarea instrumentelor de finanțare existente ale UE, precum Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), Programul European pentru Competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (COSME) şi Orizont 2020, programul UE de finanțare a cercetării și inovării.
♦ A doua șansă pentru întreprinzători. Comisia a prezentat o propunere legislativă privind legislaţia în materie de insolvenţă (despre care relatăm pe larg în acest număr al publicaţiei noastre). Aceasta va permite restructurarea din timp a întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare, pentru a preveni falimentul și a evita concedierea personalului. De asemenea, propunerea respectivă va permite întreprinzătorilor cinstiți să beneficieze de o a doua șansă, fără a fi penalizați pentru eșecurile lor anterioare în afaceri, întrucât vor fi scutiți de toate datoriile după o perioadă maximă de trei ani.
♦ Declarații fiscale mai simple. CE lucrează, de asemenea, la o serie de simplificări în materie de fiscalitate, inclusiv recenta propunere privind o bază fiscală consilidată comună a societăţilor (CCCTB), care oferă sprijin întreprinderilor mici și inovatoare care doresc să își extindă activitățile la nivel transfrontalier (propunere prezentată pe larg de CECCAR Business Magazine în nr. 31). Printre alte inițiative se numără planurile de simplificare a sistemului UE privind TVA și extinderea orientărilor viitoare cu privire la cele mai bune practici privind regimurile fiscale din statele membre pentru capitalul de risc.
Inițiativa pune, de asemenea, accentul pe necesitatea de a ajuta aceste întreprinderi să se orienteze printre cerințele în materie de reglementare, pe îmbunătățirea sprijinului pentru inovare prin reformarea programului Orizont 2020 și pe promovarea unor ecosisteme în care start-up-urile să poată intra în legătură cu parteneri potențiali, precum investitori, parteneri de afaceri, universități și centre de cercetare. Modificările aduse programului Orizont 2020 vor pregăti terenul pentru crearea unui consiliu european al inovării și includ cerința de a utiliza 1,6 miliarde euro în perioada 2018-2020 pentru a furniza un sprijin de jos în sus pentru proiectele de inovare revoluționare realizate de start-up-uri cu potențial de creștere. Rețeaua Startup Europe va fi consolidată pentru a conecta grupurile și ecosistemele din întreaga Europă. În 2017, Comisia va prezenta propuneri privind un portal digital unic, care să faciliteze accesul online la informații privind piața unică, la proceduri, la asistență și la consultanță pentru cetățeni și întreprinderi. Reţeaua întreprinderilor europene (EEN) oferă servicii de consultanță specifice pentru start-up-uri (prin intermediul consultanților în domeniul extinderii întreprinderilor) inclusiv cu privire la oportunitățile de finanțare, la crearea de parteneriate și la modalitățile de participare la achizițiile publice transfrontaliere. Comisia va adopta un set de măsuri menite să sprijine utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală de către IMM-uri și va acționa în vederea facilitării accesului start-up-urilor la piața europeană a achizițiilor publice în valoare de 2000 de miliarde de euro.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național