Stagiile de practică în timpul facultății. De ce sunt importante și pașii pe care trebuie să-i urmezi
Numărul 35, 22-28 sept. 2021 » Cariere. Drumul spre performanță
Potrivit cercetărilor în domeniu, programele universitare ce includ practica studenților în procesul de asimilare a cunoștințelor au cea mai mare rată de succes în ceea ce privește integrarea proaspeților absolvenți pe piața muncii. Expunerea studenților la metode de asimilare a cunoștințelor prin punerea lor în aplicare în diverse contexte și situații facilitează reținerea și integrarea acestor concepte în formarea viitorilor specialiști.
Practica derulată în timpul facultății a fost corelată, totodată, cu dezvoltarea unor abilități esențiale pentru un viitor profesionist, precum comunicarea, soluționarea problemelor, gândirea critică.
Învățarea bazată pe proiecte, pe cercetare promovează implicarea, impunându-ți, ca student, să acorzi atenția necesară acestor sarcini. Înveți să-ți asumi responsabilitatea pentru rezultatele muncii tale, pregătindu-te, astfel, pentru momentul în care vei răspunde, ca angajat, pentru modul în care ai finalizat diverse sarcini.
Este dovedit faptul că învățarea pasivă (predarea unor concepte, mecanisme etc.) asociată cu practica are efectul scontat: integrarea conceptelor și profesionalizarea celor implicați în procesul educativ. În practică trebuie să găsești soluții pentru probleme întâlnite în viața reală, iei contact cu aspecte legate de activitatea specifică a unei organizații. Problemele cu care se confruntă comunitățile sau organizațiile sunt aproape întotdeauna interdisciplinare și necesită luarea în considerare a mai mulți factori, inclusiv perspectivele diferite ale părților interesate. Vei cerceta acele probleme, vei stabili obiective, vei integra viziuni diferite, vei colecta și analiza informații și vei dezvolta soluții, într-un proces iterativ ce implică revizuirea și sinteza noilor cunoștințe. În esență, te pregătești să devii un profesionist.
Te-ai pregătit pentru practică?
Dacă nu mai ești „boboc”, dar încă nu îți dă fiori susținerea licenței (adică ești în anul II de facultate), sigur ai inclusă o perioadă de practică în programul tău de studiu. Prin urmare, ți-ar util să știi care ar trebui să fie pașii de urmat în efectuarea stagiului de practică:
- să afli cine este supervizorul tău (cadrul didactic care îți va oferi sprijin din partea facultății pe parcursul stagiului de practică);
- să cauți o organizație în care să-ți desfășori practica;
- să te asiguri că ai toate informațiile necesare despre: numărul de ore de practică, programul de practică, documentația de practică etc.;
- să urmezi stagiul cu atenția cuvenită, conform programului stabilit cu tutorele tău de practică (profesionistul care îți va fi mentor în firma unde îți desfășura stagiul), având în prim-plan responsabilitățile pe care ți le-ai asumat odată ce ai început practica.
- să ții legătura atât cu supervizorul de practică din cadrul facultății, cât și cu tutorele din cadrul firmei;
- să completezi, în timpul stagiului și la finalul acestuia, documentația de practică;
- să participi la evaluarea stagiului de practică, prin completarea chestionarului de feedback.
Înscrie-te în proiectul Viitor pentru studenți! Alege să faci practică alături de profesioniști!
Proiectul Viitor pentru studenți! te ajută să „arzi” câteva dintre aceste etape. Noi îți facilităm contactul cu firme care își desfășoară activitatea în domeniul tău de studiu, să îți extinzi rețeaua de contacte profesionale și să ai parte de o experiență valoroasă, demnă de inclus în CV-ul tău. Nu în ultimul rând, pe lângă stagiile de practică, vei urma programe de consiliere și orientare profesională, care te vor ajuta să-ți definești profilul profesional, în funcție de abilitățile și aspirațiile tale.
Ești student sau masterand la specializările Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări? Nu rata șansa să înveți de la cei mai buni! Înscrie-te acum în proiectul nostru!
Scrie-ne la adresa viitorpentrustudenti@ceccar.ro sau completează formularul de preînscriere disponibil pe site-ul proiectului www.viitor-pentru-studenti.ceccar.ro.
Despre proiect:
Proiectul Viitor pentru studenți! asigură stagii de practică pentru studenți înscriși la programe de studii precum Contabilitate și informatică de gestiune, Inginerie și Management în Industria Turismului și/sau Inginerie și Management în Alimentație publică și Agroturism; Management și/sau Marketing; și/sau alte specializări, cu domiciliul în regiunile mai slab dezvoltate Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.
Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 325 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 5-7), prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.
În proiect sunt incluse, totodată, programe de întreprinderi simulate și programe de consiliere și orientare în carieră personalizate pentru participanții la proiect, precum și premii pentru studenții care obțin cele mai bune rezultate.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează pe o perioadă de 18 luni – începând cu septembrie 2020, până în martie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice