„Stagiul CECCAR mi-a readus bucuria de a practica o meserie cu entuziasm și mi-a întărit convingerea că mi se potrivește profesia contabilă”
Numărul 20, 4-10 iunie 2019 » În pregătirea Examenului de acces
Interviu cu Dorina Negoiță, expert contabil.
Vă rugăm să vă referiți la parcursul dvs. profesional, cu accent pe succesul obținut la examenul de apritudini din noiembrie 2018 – succes pentru care vă felicităm – deoarece este vorba despre o experiență valoroasă, interesantă pentru actualii candidați.
Dorina Negoiță: De ce am ales profesia contabilă? M-am întrebat și eu dacă am plănuit sau a fost rezultatul unei oportunități. Răspunsul depinde de profunzimea și nivelul cunoștințelor, de abilități și, nu în ultimul rând, de preferințe. Pasiunea pentru finanțe a încolțit din copilărie, de când părinții mi-au încredințat responsabilități financiare, cum ar fi, de exemplu, să depun la CEC bani în carnete de economii, să plătesc facturi și taxe la diverse instituții, să trimit cu mandat poștal banii de cheltuială lunară ai sorei și fratelui, ei fiind cu mult mai mari decât mine, studenți pe atunci și, totodată, pentru mine modele bune de urmat. Încrederea acordată de părinți și educația primită mi-au cultivat respectul față de banul muncit, responsabilitatea față de propria-mi carieră și stăpânirea de sine. În acest context, este cât se poate de firesc ca domeniul financiar-contabil să mă atragă; am perceput tot mai bine că am găsit ceea ce aș vrea să fac toată viața. De aceea, am considerat că sunt pregatită să acumulez cât mai multe cunoștințe la Academia de Studii Economice din București, la Facultatea de Finanțe Bănci și Contabilitate.
În ce mod s-a materializat opțiunea dvs. și cum ați reușit să vă exercitați obligațiile specifice profesiei?
Profesia contabilă am început-o lucrând într-o bancă și am înțeles mai profund că banii fac parte din viața noastră de zi cu zi și că este de datoria profesioniștilor contabili să ajute publicul să-i gestioneze eficient, responsabil. Pentru mine, o meserie bine practicată înseamnă folosirea tuturor cunoștințelor acumulate, o muncă asiduă de pregătire continuă, ceea ce asigură și performanța în domeniul de activitate ales. Dacă perfecționarea în domeniul bancar am efectuat-o în cadrul Institutului Bancar Român, aceeași șansă mi-a fost oferită în domeniul profesiei contabile, prin dobândirea calității de membru al CECCAR. Astfel am devenit expert contabil. Acest moment deosebit de important a avut loc la o distanță de 20 de ani de la absolvirea facultății. Eram conștientă că voi munci mai mult decât colegii mei care aveau, unii dintre ei, avantajul vârstei și alții experiență în contabilitate, pe când eu veneam din alt sistem și aveam multe cunoștințe de recuperat. Pregătirea pentru examenul de acces a fost constantă timp de câteva luni, iar vara anului 2015 a fost de „foc” și forță, fără vacanță.
Pentru că ați pus accentul pe pregătirea pentru examenul de acces, vă rugăm să vă referiți la locul și rolul pe care îl au Ghidurile publicate de CECCAR în procesul însușirii și consolidării cunoștințelor care v-au permis trecerea cu succes a acestui test.
Ghidul și pregătirea de la Filiala CECCAR Constanța au fost veritabil oxigen pentru mine, suportul fără de care nu puteam face față examenului. Bineînțeles că prima reacție la contactul cu Ghidul de acces a fost aceea de șoc, deoarece aveam impresia, în acel moment, că nu știu să rezolv nimic. Eram scoasă din confortul propriilor obișnuințe, întrucât venise ceva nou, care mă îndemna să schimb ordinea priorităților. Ceea ce a urmat mi-a întărit convingerea că trebuie să mă pregătesc cu seriozitate pentru examenul de acces. Așa că m-am pus pe treabă, am rezolvat probleme, am acumulat cunoștințe noi, am învățat constant la toate disciplinele. După trei ani de muncă, examene, lucrări practice, ore de pregătire profesională, naveta la distanță de 65 km față de casă, am ajuns în stadiul în care am fost în măsură să fac față unor exigențe superioare. Întreaga pregătire s-a desfășurat sub semnul bucuriei și convingerii că pot să recuperez ceea ce pierdusem pe drumul parcurs în bancă. Stagiul CECCAR a fost oportunitatea de a învăța, de a avea acces la noi experiențe prin practicarea profesiei contabile. Stagiul CECCAR mi-a readus bucuria de a practica o meserie cu entuziasm și mi-a întărit convingerea că mi se potrivește profesia contabilă. Nu în ultimul rând, pot să spun că toate aceste rezultate au fost posibile cu ajutorul echipei din cadrul Filialei CECCAR Constanța, care și-a adus contribuția la asigurarea unei pregătiri profesionale de calitate, cu profesori de o înaltă calificare. Împart bucuria mea cu acești oameni minunați și le mulțumesc din suflet pentru implicare și sloganul „Hai, că nu e greu!”. Au făcut parte din suportul de pregătire pentru examenul de aptitudini atât Ghidul emis de CECCAR pentru pregătirea la examenul aferent, cât și cursurile organizate de filiala Constanța. Nu am ratat niciun curs de pregătire, am luptat cu mine să fiu aptă din punct de vedere fizic și psihic, am canalizat toată energia pentru a trece cu succes examenul. Așa, de exemplu, am studiat Ghidul nu o dată, ci de mai multe ori, am rezolvat sute de probleme, iar scopul meu nu era doar să termin acest stagiu, ci să folosesc anii de studiu pentru implicare, pentru a obține cât mai multe performanțe în exercitarea profesiei contabile.
Ce mesaj doriți să transmiteți pe baza datelor și faptelor la care v-ați referit celor care vor susține examenul de acces din acest an la profesia de expert contabil/contabil autorizat?
Colegilor care doresc să devină experți contabili sau contabili autorizați le transmit concluzia la care am ajuns prin parcursul meu la care m-am referit anterior, și anume că profesia contabilă trebuie practicată cu plăcere, că stagiul la CECCAR este o etapă de studiu care nu se oprește odată cu examenul de aptitudini. Îi îndemn să fie activi, interesați de tot ceea ce este nou și avansat, să aibă o atitudine pozitivă, să pună în practică permanent, cu întreaga responsabilitate, cunoștințele acumulate.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial