S&P şi-a revizuit în scădere, la 1,1%, prognoza de creştere pentru zona euro în 2019
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Lumea în care trăim
Agenţia de rating S&P Global Ratings şi-a revizuit, în scădere, prognoza de creştere pentru 2019 în zona euro, până la 1,1% de la 1,6% cât estima în noiembrie, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres. S&P a precizat că a decis să îşi revizuiască prognozele după încetinirile înregistrate la finele anului trecut într-o serie de economii importante precum Germania şi Italia. Agenţia de evaluare se aşteaptă ca ambele ţări să înregistreze performanţe semnificativ sub media din zona euro în acest an. S&P Global mizează în prezent pe o creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut al Germaniei şi un avans de doar 0,1% al PIB-ului Italiei. În cazul Franţei, S&P prognozează o creştere economică de 1,4%.
Cu toate acestea, S&P Global Ratings susţine că încetinirea înregistrată la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019 s-a terminat, astfel că ritmul de creştere înregistrat de zona euro ar urma să relanseze până la 1,4% în 2020 şi 2021. „Încetinirea cererii externe şi factori interni excepţionali încep să se risipească”, subliniază S&P Global. Agenţia adaugă că scăderea continuă a ratei şomajului în zona euro, care favorizează creşterea salariilor, precum şi inflaţia redusă, pe care o vede încetinind la 1,3% în 2019 graţie scăderii preţurilor la energie, ar trebui să favorizeze îmbunătăţirea puterii de cumpărare.
S&P Global Ratings atrage însă atenţia asupra mai multor riscuri care planează asupra perspectivelor de creştere, precum incertitudinile cu privire la Brexit şi posibilitatea ca autorităţile americane să impună tarife vamale suplimentare pentru automobilele europene, ceea ce, în opinia S&P, ar putea amputa cu 0,45 puncte procentuale creşterea PIB-ului Germaniei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național