Start și finiș
Numărul 40, 27 oct. - 2 nov. 2021 » La început a fost cuvântul...
În multe demersuri publicistice, startul pozitiv, confirmat de interesul major față de temele tratate, este – în unele cazuri – ratat la finiș prin nerespectarea unor principii și reguli lingvistico-logice. Astfel, în editorialul unei reviste săptămânale se afirma că „măsurile adoptate în întreprinderea X au conținut prevederi corecte, dar, pe parcurs, s-a ajuns la irosirea inutilă a multor resurse”. Oare pot exista cazuri în care „irosirea resurselor” să fie... „utilă”?
Tot procesul decizional a făcut obiectul unei dezbateri radiofonice la care un participant a pledat în favoarea încurajării managerilor care „au un CV în spate și care au acționat mai bine și mai eficient, unii dobândind în acest mod o experiență unică și inedită”. Constatarea impune cel puțin trei întrebări: se poate întocmi un CV altfel decât cu referiri la ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă cu persoana respectivă? Oare acel „mai bine” nu conține și componenta de „eficiență”? Dacă o experiență este „unică” s-ar putea să nu fie și... „inedită”?
Nu mai puțin eronată a fost și remarca dintr-un jurnal TV referitoare la „succesul unui plan de afaceri la nivel de holding datorat planificării și stabilirii anticipate a obiectivelor care au permis să se prefigureze rezultatele din viitor”. Care ar fi deosebirea dintre „planificare” și „stabilirea anticipată a obiectivelor”? Și, mai cu seamă, cum ar fi posibil să se „prefigureze” anumite rezultate dacă nu sunt raportate la... viitor?
Sunt – și acestea – întrebări la care nu este prea complicat să se răspundă. Este nevoie doar de o simplă răsfoire a unui dicționar. Astfel, se „pierd” câteva minute și să câștigă multă... chiar foarte multă credibilitate. Inclusiv în „afaceri”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane