Start-up-urile europene au atras în acest an o finanțare de peste 100 de miliarde de dolari
Telex » Știri 8 decembrie 2021
Start-up-urile europene din sectorul tehnologiei urmează să strângă în 2021 investiții de peste 100 de miliarde de dolari, depășind precedentele recorduri privind finanțarea atrasă pe parcursul unui singur an și apropiindu-se de rivalii din SUA și Asia, arată o analiză a firmei britanice de venture capital Atomico, preluată de Bloomberg, relatează Agerpres. În timp ce suma prognozată pentru acest an este de trei ori mai mare decât capitalul strâns în 2020, numărul total al companiilor europene din sectorul tehnologiei care sunt evaluate la peste un miliard de dolari a ajuns la 320, arată analiza Atomico.
„A fost nevoie de multe decenii pentru a ajunge la o valoare a start-up-urilor de 1.000 de miliarde de dolari în Europa, prag atins în luna decembrie 2018. Peste 24 de luni sectorul avea o valoare de 2.000 de miliarde de dolari, iar în acest an am ajuns la 3.000 de miliarde de dolari. Creșterea a accelerat și acum am intrat în era «big tech» în Europa”, a menționat Tom Wehmeier, partener la Atomico.
În pofida acestei creșteri, piețele americane de capital rămân mai atractive decât cele din Europa pentru listarea publică a firmelor din tehnologie, în condițiile în care 36% dintre unicornii europeni din tehnologie înființați după 2015 sunt listați pe piețele americane.
După ce mult timp au fost în urma rivalilor americani, companiile europene din tehnologie au început să atragă investitorii grație evaluărilor mai mici și a start-up-urilor care activează în domenii precum finanțe și comerț electronic. În plus, când vine vorba despre finanțarea în primele etape, Europa a ajuns la egalitate cu rivalii americani. Potrivit raportului Atomico, în ultimul an, start-up-urile europene au fost responsabile pentru 33% din capitalul total investit la nivel global în rundele de strângere de finanțare, comparativ cu 35% pentru firmele americane. „2021 a fost un an de cotitură pentru ecosistemul european de tehnologie”, a spus Tom Wehmeier.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile