Statele din Africa vor avea în 2025 propria lor agenție de rating
Numărul 29-30, 24 iul. - 6 aug. 2024 » Lumea în care trăim
O agenție de evaluare financiară, care să răspundă la nevoile specifice ale statelor din Africa, va începe să funcționeze anul viitor, a declarat un oficial din cadrul Uniunii Africane, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Instituția va fi deținută de Uniunea Africană, a precizat Albert Muchanga, comisar pentru dezvoltare, comerț, turism, industrie și minerale în cadrul blocului regional, la o conferință de presă organizată în capitala Ghanei, Accra. Viitoarea agenție de rating va fi o instituție independentă și profesionistă, a adăugat Albert Muchanga.
"Noi simțim că nu am fost tratați prea bine când vine vorba de ratinguri și costul împrumuturilor. Vrem o instituție dezvoltată de africani care să contribuie la procesul de reducere a riscurilor pe piața africană de capital, astfel încât la final să putem avea o instituție care să ne permită să ne împrumutăm competitiv acasă și peste hotare", a spus Albert Muchanga.
Miniștrii de Finanțe ai statelor africane au analizat, prima dată, înființarea unei astfel de agenții de rating în 2021, pe fondul plângerilor referitoare la tratamentul incorect din partea firmelor internaționale de rating, care ar fi dus la dobânzi mai mari plătite de statele africane comparativ cu alți debitori emergenți și cu dobânzile plătite de țările dezvoltate.
De acest dosar se ocupă Mecanismul african de evaluare inter pares (APRM), Banca Africană de Dezvoltare, Banca Africană de Export-Import și Comisia Uniunii Africane, a spus Muchanga. Proiectul a ajuns în următoarea fază de operaționalizare care presupune "elaborarea planului final de lucru care să asigure că vom putea să îl lansăm", a precizat oficialul Uniunii Africane.
(Copyright foto: www.freepik.com)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național