Statele membre ale UE afectate de dezastre naturale vor putea accesa un mecanism special comunitar de finanțare
Numărul 30-31, 8-21 august 2017 » Direct de la sursă
Începând cu 27 iulie a.c., statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanțare special al UE, iar operațiunile de reconstrucție vor beneficia de o rată de cofinanțare excepțională (95%) în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obișnuite pentru astfel de programe.
„Acest sprijin excepțional din partea UE este un semnal concret, tangibil al solidarității europene, reprezentând modul în care Europa oferă ajutor statelor membre în momentele dificile. Mecanismul poate fi activat oriunde în UE, din primul moment, în completarea asistenței oferite prin Fondul de solidaritate al UE”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.
Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune în urma cutremurelor care au afectat patru regiuni din centrul Italiei în 2016. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a anunțat atunci că UE va fi alături de Italia și cetățenii săi și că va ajuta la reconstrucția integrală a zonelor afectate.
Însă orice stat membru care se află într-o situație similară va putea, de acum înainte, activa această formă de sprijin UE. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundații, secete severe sau incendii de pădure, vor putea activa acest sprijn excepțional începând cu prima zi în care sunt afectate, precum și pentru dezastrele care au avut loc de la începutul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) și până acum.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național