Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra unui plan de reducere a consumului de gaz
Telex » Știri 27 iulie 2022
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania și a diminua dependența față de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor rusești prin conducta Nord Stream 1, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, potrivit agențiilor AFP, EFE și DPA, preluate de Agerpres. „Nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniți la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare”, a scris președinția cehă a Consiliului UE pe contul său de Twitter.
„Majoritate uriașă, numai Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.
Noul compromis survine după ce mai multe țări membre au protestat față de ținta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023.
Deși acest obiectiv procentual se menține, textul convenit în final prevede că statele membre vor face „tot posibilul” pentru a atinge această țintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară. Dar în caz de „risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face „obligatorie” pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situații în care țările membre vor putea cere aplicarea unor derogări. De pildă, statele UE care nu sunt interconectate cu rețelele de gaze ale altor state membre vor fi scutite de la reducerea obligatorie a consumului de gaze, întrucât nu vor putea elibera volume semnificative de gaze în favoarea altor state membre.
De asemenea, țările ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european și depind în mare măsură de gaze naturale pentru producția de electricitate vor fi și ele scutite, pentru a evita o criză a furnizării de energie electrică în acele state.
O excepție va mai putea fi cerută de un stat membru pentru a-și adapta cererea internă de gaze dacă acel stat are interconexiuni limitate cu altele și dacă poate demonstra că folosește la maxim capacitățile sale de export către alte state, inclusiv capacitățile de export de gaz natural lichefiat (GNL).
Alte derogări mai pot fi solicitate dacă un stat membru depinde în mare măsură de gazele naturale ca materie primă pentru industriile critice sau în cazul în care consumul său a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane