Statele trebuie să tripleze investițiile în energie curată până în 2030 pentru a limita schimbările climatice
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Lumea în care trăim
Investițiile în energia regenerabilă trebuie să se tripleze până la finalul decadei dacă lumea speră să lupte eficient contra schimbărilor climatice și să păstreze sub control piețele energetice volatile, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Lumea nu investește suficient pentru a îndeplini necesitățile viitoare de energie, cheltuielile legate de tranziție cresc gradual, dar rămân mult mai scăzute decât ceea ce este necesar pentru a face față majorării cererii de servicii energetice într-un mod sustenabil. Sunt esențiale semnale clare din partea autorităților. Dacă drumul înainte este pavat doar cu bune intenții, atunci va fi într-adevăr un drum anevoios”, susține organizația.
În ultimele săptămâni, prețul energiei a atins niveluri record, în urma creșterii prețurilor țițeiului și gazelor naturale, și a penuriei de energie din Asia, Europa și Statele Unite. Cererea pentru combustibili fosili se redresează, pe măsură ce guvernele ridică restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei de COVID-19.
IEA avertizează că energiile regenerabile, cum ar fi cea solară, eoliană, hidro, alături de bioenergie, trebuie să alcătuiască o pondere mult mai ridicată în investițiile energetice după pandemie.
Sursele de energie regenerabilă vor reprezenta anul acesta peste două treimi din investiții în noi capacități de producție a energiei, apreciază IEA.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice