Statele UE intenționează să suspende până în octombrie normele privind sloturile de aeroport
Telex » Știri 23 martie 2020
Guvernele statelor membre UE au căzut de acord să ajute companiile aeriene să facă faţă pandemiei de coronavirus prin suspendarea, până la data de 24 octombrie, a prevederilor cu privire la utilizarea sloturilor de pe aeroporturi, informează Reuters, citată de Agerpres. Reamintim că legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi aterizare pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a propus suspendarea aplicării clauzei use-it-or-lose-it a Regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE începând din 1 martie şi până la data de 30 iunie, cu posibilitatea unei prelungiri pentru o perioadă îndelungată dacă va fi nevoie.
Ambasadorii celor 27 de guverne naţionale au convenit însă, la finalul săptămânii trecute, la Bruxelles, să suspende aplicarea clauzei use-it-or-lose-it până la data de 24 octombrie 2020. „Această suspendare va oferi flexibilitatea şi siguranţa necesară pentru industria noastră aeronautică în această situaţie fără precedent. Nimeni nu vrea avioane goale pe cer”, a declarat ministrul Transporturilor din Croaţia, Oleg Butkovic, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Propunerea Consiliului are nevoie însă de aprobarea finală a statelor membre UE şi a Parlamentului European, care va organiza o sesiune plenară extraordinară la 26 martie.
Ultima dată când UE a suspendat aplicarea clauzei use-it-or-lose-it a Regulamentului (UE) nr. 95/93 privind alocarea sloturilor pe aeroporturile din UE a fost în 2009, pe fondul crizei financiare mondiale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice