Statele UE și eurodeputații, aproape de un acord pentru împiedicarea preluării companiilor de firme străine subvenționate de stat
Telex » Știri 1 iulie 2022
Țările membre ale UE și eurodeputații urmează să ajungă la un acord cu privire la o propunere a Comisiei Europene vizând împiedicarea preluării companiilor europene, cu o cifră de afaceri de cel puțin 500 milioane de euro, de firmele străine care beneficiază de subvenții de stat, a declarat, pentru Reuters, o persoană din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres. În plus, cele două părți ar urma să ajungă la un acord și cu privire la propunerea Executivului comunitar ce vizează companiile străine subvenționate de stat care iau parte la licitații publice cu o valoare de peste 250 milioane de euro, a adăugat sursa. Joi, la Bruxelles, statele UE și eurodeputații au demarat negocierile cu privire la propunerile Comisiei Europene, fiind posibil ca în cursul negocierilor planul Executivului comunitar să sufere modificări.
În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a venit cu o propunere prin care să poată amenda și bloca ofertele lansate de companiile străine susținute de stat. Chiar dacă în propunere nu este menționată China în mod concret, ea vine după mai multe plângeri formulate de companiile europene, potrivit cărora firmele chineze beneficiază de un sprijin de stat cu care europenii nu pot concura.
Conform planului Comisiei, companiile care au primit un sprijin de minimum 50 de milioane de euro de la un stat străin în ultimii trei ani vor avea nevoie de aprobarea blocului comunitar pentru a putea încheia tranzacții de preluare.
De asemenea, Executivul comunitar vrea să poată amenda companiile cu cel puțin 10% din cifra lor anuală de afaceri dacă va descoperi că acestea au beneficiat în mod incorect de subvenții străine, inclusiv garanții de stat nelimitate sau linii de credit care le-au permis să își devanseze rivalii europeni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice