Statele UE sunt de acord cu crearea unui încărcător unic pentru toate dispozitivele electronice mobile
Numărul 4, 2-8 feb. 2022 » Roza vânturilor
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre în procesul decizional comunitar, a adoptat o poziție asupra propunerii de creare a unui încărcător unic universal de tipul USB-C, care să poată fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video și console video, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Bruxellesul încearcă din 2009 să impulsioneze această măsură și un acord voluntar cu principalii producători de dispozitive electronice mobile a permis atunci reducerea de la 30 la 3 a numărului încărcătoarelor existente pe piață, respectiv USB 2.0 Micro B, USB-C și Lightning, cel din urmă fiind exclusiv al Apple. Acest acord a expirat, însă, în 2014, și nu s-a reușit de atunci atingerea obiectivului de introducere a unui încărcător unic universal.
Pe lângă avantajele practice pentru consumatori, Comisia Europeană susține această măsură și pentru ca dispozitivele electronice să poată fi comercializate cu sau fără încărcător, ceea ce va reduce costurile și deșeurile electronice asociate fabricării, transportului sau eliminării încărcătoarelor scoase din uz.
Statele membre au menținut în documentul lor de poziție pentru negocierea finală esențialul propunerii Comisiei, la care au adăugat două anexe, una prin care cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcător, iar cealaltă face referire la precizarea pe produs a anumitor date tehnice.
Textul aprobat de Consiliul UE urmează să fie negociat cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană, iar după ce se va ajunge la un acord definitiv, implementarea măsurii se va face cu o perioadă de tranziție de doi ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile