Statele UE sunt reticente față de o abordare comună privind testele rapide de COVID-19 cerute de companiile aeriene
Telex » Știri 18 noiembrie 2020
Numeroase guverne ale statelor UE se opun instituirii unor reguli comune privind folosirea testelor rapide de COVID-19, potrivit unui document consultat de Reuters, o nouă lovitură pe care o primesc companiile aeriene, care mizează pe testarea rapidă pentru a revigora sectorul transportului aerian, relatează Agerpres. Aceste companii fac presiuni asupra guvernelor pentru a găsi alternative la restricţiile de călătorie în timp ce Europa se află în al doilea val de COVID-19. Lufthansa şi Alitalia sunt primele care au lansat folosirea testelor antigen rapide, însă numai pe unele zboruri interne.
Dar numeroase guverne europene nu sunt pregătite pentru instituirea unor proceduri de testare care ar facilita relansarea călătoriilor în Europa, menţionează într-un document preşedinţia germană a Consiliului UE. „Un mare număr de state membre au transmis clar că discuţiile cu privire la standarde şi criterii minime comune sunt premature”.
Documentul, datat cu 12 noiembrie, va fi discutat de liderii europeni mâine, la videoconferinţa la care vor aborda şi coordonarea la nivelul UE în combaterea pandemiei.
Testele antigen rapide au o acurateţe mai redusă decât testele moleculare PCR, dar avantajul lor este că oferă rezultatul în timp scurt. Unele guverne doresc mai multe dovezi ştiinţifice cu privire la aceste teste, se arată în acelaşi document.
Comisia Europeană va emite astăzi o recomandare cu privire la folosirea testelor rapide, având de asemenea în vedere o recomandare privind carantina şi autoizolarea contacţilor persoanelor testate pozitiv la COVID-19, însă, potrivit unei surse europene, a amânat o propunere de reglementare obligatorie din cauza opiniilor ştiinţifice contradictorii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național