Statele UE vor ca obiectivele naționale de reducere a emisiilor să rămână legate de PIB-ul per capita
Telex » Știri 12 mai 2021
Țările membre ale Uniunii Europene vor cere Comisiei Europene să mențină corelația dintre obiectivele naționale de reducere a emisiilor poluante și nivelul lor de avuție, în contextul în care Executivul comunitar intenționează să reformeze politicile de mediu ale UE, se arată într-un document comunitar consultat de Reuters, relatează Agerpres. Șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre vor avea un summit în perioada 24-25 mai pentru a discuta cum anume intenționează să îndeplinească noul obiectiv privind reducerea netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
La acest summit va fi predată ștafeta Comisiei Europene, care, în luna iulie, va propune un amplu pachet de politici de mediu pentru ca noul obiectiv să fie atins, inclusiv reformarea pieței carbonului și obiective mai ambițioase privind energiile regenerabile.
Potrivit Reuters, o variantă de lucru a unui document care urmează a fi adoptat la summitul de la finele acestei luni prevede că liderii UE vor cere ca blocul comunitar să mențină sistemul actual în care obiectivele naționale de reducere a emisiilor în anumite sectoare sunt stabilite în funcție de Produsul Intern Brut per capita. „Consiliul European reafirmă necesitatea de a menține obiectivele naționale în cadrul Regulamentului privind partajarea efortului și a păstra domeniul său larg de aplicare vizând stimularea unor măsuri eficiente la nivel național”, se arată în documentul pregătit pentru reuniunea liderilor UE. „Distribuirea eforturilor în rândul statelor membre ar trebui să fie bazată pe criteriile actualului Regulament privind partajarea efortului”, se mai arată în documentul consultat de Reuters.
Așa-numitul Regulament privind partajarea efortului stabilește pentru fiecare stat membru al UE un obiectiv de reducere a emisiilor până în 2030 pentru sectoarele care nu intră în domeniul de aplicare al schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru perioada 2021-2030. Aceste sectoare, printre care se numără transportul rutier și încălzirea clădirilor, sunt responsabile pentru 60% din emisiile totale ale UE.
Obiectivele naționale sunt bazate pe PIB-ul per capita al unei țări, ceea ce înseamnă că statele mai sărace au de îndeplinit obiective mai modeste. În timp ce Suedia și Luxemburg trebuie să își reducă emisiile cu 40% până în 2030, Bulgariei i se cere pur și simplu să nu își majoreze emisiile.
Obiectivele naționale au nevoie însă de un upgrade pentru ca noua țintă mai ambițioasă a UE în domeniul reducerii emisiilor poluante să poată fi atinsă. Însă acesta este un subiect sensibil pentru țările din Europa Centrală și de Est care sunt îngrijorate de impactul economic al unor obiective mai ambițioase în domeniul mediului înconjurător.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională