Statui vivante, în parcurile din București
Numărul 12, 14-20 iunie 2016 » Roza vânturilor
Bucureștenii vor putea să le admire pe Coana Chirița, Andromaca, Mița Biciclista și alte personaje celebre cu prilejul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Statui Vivante (FISV), care se va desfășura în perioada 16-20 iunie în diverse locații din Capitală.
Organizat de Teatrul Masca, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 3, Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, Muzeul Municipiului București, ARCUB, și cofinanțat de UNITER din încasările speciale ale timbrului teatral, FISV 2016 are misiunea de a genera un act de cultură autentic și impune prezența Teatrului Masca în spațiul statuii vivante, atât prin creațiile proprii, cât și, mai ales, prin efortul de a implica în astfel de proiecte tinerele generații de actori.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, citat de Agerpres, festivalul va reuni peste 40 de statui vivante prezentate în premieră de Teatrul Masca, precum și 20 de invitați străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia.
Evenimentul va debuta cu o noapte a statuilor vivante, organizată la Casa Filipescu-Cesianu, reprezentațiile urmând să aibă loc în parcurile Crângași și „Al. I. Cuza”. Având în vedere că 2016 este anul Brâncuși, ediția a VI-a a festivalului îl va omagia pe marele sculptor prin două statui vivante – prima înfățișându-l în atelierul din Paris și a doua, Rugăciunea, una dintre celebrele sale opere – și o expoziție itinerantă de modă creată în stilul Brâncuși purtată de un grup de elevi bucureșteni. Teatrul Masca va prezenta și două spectacole speciale, realizate în tehnica statuii vivante: Zidul și Arca lui Lenin.
Potrivit organizatorilor, Bucureștiul se numără printre puținele capitale din lume care dedică astfel de evenimente statuii vivante. Programul reprezentațiilor este disponibil pe site-ul Teatrului Masca, www.masca.ro/teatru/, accesul publicului fiind gratuit.
Festivalul Internațional de Statui Vivante se înscrie în seria evenimentelor care sprijină proiectul București 2021 – Capitală Europeană a Culturii. (O.P.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane