Statul francez va subvenționa transformarea vinului în alcool industrial pentru a rezolva problema surplusului
Numărul 6, 15-21 feb. 2023 » Roza vânturilor
Franța intenționează să cheltuie până la 160 de milioane de euro pentru a rezolva problema surplusului de vin, prin transformarea vinului în alcool industrial, a anunțat Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite AFP, preluată de Agerpres. În pofida secetei și caniculei de anul trecut, butoaiele cu vin sunt pline, iar viticultorii se întreabă unde vor pune recolta următoare pentru că francezii beau din ce în ce mai puțin vin. "De la 130 de litri pe an pe cap de locuitor, în urmă cu 70 de ani, am ajuns acum la 40 de litri", subliniază Jerome Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA.
În condițiile în care Franța este al doilea producător mondial de vin, după Italia, viticultorii francezi au cerut ajutorul statului pentru a transforma vinul excedentar în alcool pentru industrie, sectorul farmaceutic sau industria cosmetică.
Ministerul francez al Agriculturii a anunțat că este gata să mobilizeze 160 de milioane de euro în 2023, jumătate fonduri europene și jumătate credite naționale, pentru a finanța o campanie de distilare a vinului în alcool industrial, pentru a distruge excedentele viticole și a frâna tendința de scădere a prețurilor.
La Bordeaux, viticultorul Didier Cousiney spune că această sumă este suficientă doar pentru a ajuta fiecare viticultor timp de câteva luni, având în vedere că ajutorul va fi repartizat la nivel național. În crame există "cantități suficiente pentru a acoperi comenzi timp de 24 de luni", a spus Didier Cousiney.
La rândul său, Jerome Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA, a apreciat că suma anunțată de Ministerul francez al Agriculturii ar trebui completată până la 200 de milioane de euro și ar putea fi distilată o cantitate cuprinsă între 2,5 și 3 milioane de hectolitri de vin.
De asemenea, viticultorii francezi cer ajutorul statului pentru defrișarea viilor excedentare, în ideea redimensionării suprafețelor cultivate cu viță de vie cu așteptările actuale ale pieței. De exemplu, Didier Cousiney estimează că cel puțin 15.000 de hectare de vie trebuie defrișate în regiunea Bordeaux pentru ca efectul să se resimtă, iar viticultorii cer despăgubiri de 10.000 de euro pentru fiecare hectar de vie defrișată.
Ultima campanie de distilare a excedentului de vin a fost organizată în Franța în anul 2020, pentru a elimina surplusul creat ca urmare a scăderii consumului de vin după ce pandemia Covid-19 a închis restaurantele și barurile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice