Ștefan-Radu Oprea: Anul viitor vrem să promovăm o schemă multianuală mai consistentă financiar, care să sprijine trecerea la economia circulară
Telex » Știri 30 iunie 2023
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) își propune ca, în 2024, să promoveze o schemă multianuală mai consistentă din punct de vedere financiar care să sprijine companiile care doresc să treacă la economia circulară și să devină din ce în ce mai prietenoase cu mediul, a declarat, la o conferință privind investițiile verzi, ministrul de resort, Ștefan-Radu Oprea, citat de Agerpres. "Pentru că se schimbă noul cadru financiar multianual, pentru că schemele de ajutor de stat oricum vor trebui să fie renegociate, rediscutate cu Comisia Europeană, ne propunem ca anul viitor să promovăm o schemă multianuală care să sprijine companiile care doresc să treacă la economie circulară și să devină din ce în ce mai prietenoase cu mediul cu o schemă, cu o formulă mai consistentă din punct de vedere financiar, atât în zona de granturi, cât și în zona de garanții", a spus ministrul Economiei. El a menționat că reciclarea este o componentă foarte importantă în economia circulară și schema de ajutor în domeniu a fost un succes anul acesta, fiind selectate 47 de proiecte.
"Încercăm să trecem la modul circular, de la modul liniar, și această schemă de ajutor de stat, care deja s-a desfășurat anul acesta cu un buget de 8 milioane de euro și cu 47 de proiecte selectate, spun eu că a fost un succes. Dorința pe care foarte multe companii din România, întreprinderi mici și mijlocii, companii mari au arătat-o de a trece la modelul economiei circulare ne obligă să continuăm acest program, această schemă de ajutor de stat și anul viitor. Încercăm să-i dăm o nouă dimensiune, pentru că a fost pe o zonă de minimis", a explicat ministrul Economiei la conferința „Upgrade România- Cum creștem investițiile verzi în economie”.
Ministrul a subliniat că se va pune un accent deosebit și pe eco-proiectare, pentru a sprijini companiile din România să se gândească, din momentul în care doresc să lanseze un produs nou pe piață, și la felul în care acesta poate fi reciclat, felul în care poate fi reintrodus în circuitul economic.
"Va fi un un program, o schemă de sprijin și în acest sens", a punctat Ștefan-Radu Oprea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice