Ștefan Radu Oprea: Economia pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă
Telex » Știri 23 noiembrie 2023
Potrivit ministrului Economiei, Ștefan Radu Oprea, economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Oficialul român a participat, împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, la Conferința despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenența la spațiul Schengen, relatează Mediafax. „Am vorbit despre drepturile și demnitatea pe care cetățenii români și bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligațiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană și Parlamentul European. Dar și despre costurile pe care economia românească le suportă, cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creșterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investițiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turiști străini sau prin creșterea competitivității companiilor din România”, susține, într-o postare pe Facebook, Ștefan Radu Oprea.
El a atras atenția asupra costurilor pe care fiecare cetățean european le plătește pentru că România nu este încă membră a spațiului Schengen.
„Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu așteptarea în vamă”, susține ministrul.
Acesta a acordat un interviu televiziunii austriece ORF, în care spune că a atras atenția asupra deciziilor greșite pe care guvernul de la Viena le-a luat: „Acest punct de vedere a fost întărit de discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor mediului de afaceri din Austria care se simțeau rușinați de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferință și ambasadoarei austriece din Bulgaria”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale