Ștefan-Radu Oprea: Industria mobilei este o industrie strategică pentru că aduce valoare adăugată materiei prime
Telex » Știri 20 septembrie, 9:31
Industria mobilei este o industrie strategică pentru că aduce valoare adăugată materiei prime din România și pentru că este unul dintre principalii exportatori ai României, care contribuie și la brandul de țară, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, citat de Agerpres.
Ministrul a participat la Conferința „Industria Mobilei, ramură economică strategică a României”, organizată cu ocazia celei de-a 32-a ediții a Târgului BIFE-SIM, eveniment care reunește comunitatea din industria mobilei, echipamentelor și accesoriilor.
Potrivit ministrului Economiei, industria mobilei din România are peste 50% capital românesc și „nu este o industrie care trebuie înlocuită cu altceva”. „Dumneavoastră veți rezista în continuare pentru că am văzut transformarea din ultima perioadă în industria mobilei. Ați devenit din ce în ce mai competitivi pentru că ați atacat piețe noi, ați început să exportați în Statele Unite înlocuind piața Rusiei. Este o piață competitivă prin design, prin creativitate, prin valoarea adăugată adusă produsului românesc și cred că aici este secretul dumneavoastră, faptul că ați știut să vă transformați, să găsiți idei noi care să individualizeze produsele românești pe piața care este foarte competitivă, a industriei de mobilă în general”, s-a adresat ministrul comunității din industria mobilei, prezentă la târgul BIFE-SIM.
Oprea a arătat că industria mobilei se află pe locul șase în topul industriilor cu balanță comercială pozitivă, cu 1,23 de miliarde, subliniind, totodată, că a fost supusă unor provocări în ultima perioadă, având în vedere crizele succesive, prima criza pandemică legată de lanțurile de aprovizionare și a doua criză, cu un impact foarte mare, și războiul din proximitatea granițelor, din cauza căruia s-a pierdut piață de desfacere și resurse la materie primă.
„Știu că importați peste patru milioane metri cubi de lemn pe relația Ucraina. Și, atunci, lucrul acesta a avut iarăși un impact pe producția de mobilă din lemn masiv”, a mai spus ministrul Economiei.
El crede că este important să fie găsite soluții ca România să fie prezentă la târgurile și expozițiile internaționale. „Mobila, industria mobilei, este una dintre cele care nu se pot dezvolta dacă nu suntem prezenți la târguri și expoziții. Este felul în care reușim să creștem, să vindem, să arătăm produsele cu care suntem mai competitivi în comparație cu celelalte state și trebuie să participăm în continuare la târguri și expoziții. Trebuie să avem buget și pentru anul viitor pentru a putea să fim prezenți în locuri obligatorii, cum ar fi târgul de la Milano și de ce nu, și târgul de la București”, a mai spus sursa citată.
Ștefan-Radu Oprea a menționat, în context, că prețul energiei este o provocare pentru toată Europa și, implicit, și pentru industria mobilei. „Dacă ne uităm în raportul Draghi, vom vedea că este una dintre cauzele principale pentru care Europa nu mai este competitivă azi. Dar, România are o șansă foarte mare pentru că 2027-2030, cu noile gaze extrase din Marea Neagră, cu noile capacități de producție a energiei electrice din gaze, cu noile capacități de producție a energiei, și ar trebui, cu o reglementare bună, să scadă prețul la energie și cred că aceasta este una dintre soluțiile pentru ca dumneavoastră, în industria mobilei, să rămâneți competitiv la fel ca și celelalte industrii”, a afirmat ministrul Economiei.
În privința forței de muncă calificate și a salarizării din industria mobilei, el a precizat că discuția ar trebui să se poarte într-un sens mai larg. „Nu m-aș referi strict doar la costul pe care îl aveți în companii și sigur, din perspectiva aceasta o puteți privi ca pe cost, dar forța de muncă calificată este unul dintre asset-urile pe care-l aveți, unul dintre lucrurile care vă dau competitivitate și avem suficient de mulți români care sunt plecați în afara granițele țării. Dacă nu reușim să avem acel echilibru între salarizare aici și oferta de pe piața europeană, veți avea aceeași provocare despre care vorbeam referitoare la forța de muncă calificată”, a menționat Oprea.
El apreciază că majorarea salariului minim trebuie percepută și ca o posibilitate de a vinde mai mult, de a crea o piață pentru industria mobilei, pentru că dacă nu există putere de cumpărare, industria mobilei, mobila, „care este o investiție pe termen mediu în viața unei familii”, ar scădea în România.
„Și, totuși, suntem a șasea piață europeană ca număr de locuitori. Mai mult, dacă ne uităm pe cifrele statistice, PIB-ul per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare a ajuns la 80%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare în România, pe această piață, este una ridicată. Măsurile pe care le ia Guvernul sunt tocmai acelea de a susține puterea de cumpărare a românilor și lucrul acesta face bine industriei de mobilă și industrie de design din România. De aceea, eu aș privi altfel această perspectivă. În primul rând, pentru că aveți cum să susțineți forța de muncă și s-o convingeți să rămână în companiile dumneavoastră. Și, doi, există o viață mai bună pentru industria mobilei în România. Din această perspectivă, cred că efortul de consolidare a puterii de cumpărare din România, a veniturilor familiilor este un lucru la care trebuie să lucrăm împreună”, a explicat ministrul.
În cadrul Târgului BIFE-SIM, 160 de companii vor prezenta colecții de mobilier și decorațiuni în trend, accesorii inedite și echipamente noi, pentru a demonstra capacitatea uriașă de producție a industriei românești de mobilier, au arătat organizatorii, într-un comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial