Ștefan Radu Oprea: Susținem proiectul creării unei Curți Multilaterale de Investiții
Telex » Știri 25 ianuarie 2019
Preşedinţia română a Consiliului UE susţine proiectul creării unei Curţi Multilaterale de Investiţii, iar continuarea discuţiilor referitoare la acordurile de comerţ liber şi acordul privind protecţia investiţiilor cu Vietnam reprezintă o prioritate, obiectivul fiind acela de a face posibilă semnarea celor două acorduri pe perioada acestei Preşedinţii, a declarat, în cadrul audierilor din Comisia pentru Comerţ Internaţional din Parlamentul European, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, citat de Agerpres. „Un alt domeniu în care UE a preluat iniţiativa este protecţia investiţiilor. Ca Preşedinţie, susţinem proiectul creării unei Curţi Multilaterale de Investiţii. O singură voce a UE – Comisie, Parlament, Consiliu şi state membre – se va face auzită pe scena internaţională. Intenţionăm să continuăm să lucrăm pe toate dosarele legislative şi nelegislative aflate pe agendă, indiferent dacă acestea pot sau nu, în mod realist, să fie finalizate în următoarele 6 luni sau în timpul actualului mandat al Parlamentului European sau Comisiei Europene. Mă refer în special la dosarele privind produsele cu dublă utilizare şi negocierile în curs cu China, Mercosur (Piaţa Comună a Sudului – organizaţie din care fac parte mai multe state sud-americane – n.r.), Chile, Australia, Noua Zeelandă, Indonezia. Continuarea discuţiilor în Consiliu referitoare la acordurile de comerţ liber şi acordul privind protecţia investiţiilor cu Vietnam reprezintă o prioritate, obiectivul fiind acela de a face posibilă semnarea celor două acorduri pe perioada Preşedinţiei române. În conformitate cu priorităţile noastre generale, şi în special cu ideea unei Europe a siguranţei, vom promova utilizarea politicii comerciale ca instrument de consolidare a stabilităţii în vecinătatea UE. Suntem mai familiarizaţi cu realităţile din vecinătatea estică a UE şi 2019 marchează un moment important în relaţia UE cu această regiune – împlinirea a 10 ani de Parteneriat Estic. În calitate de Preşedinţie, intenţia noastră este de a susţine procesul de asociere politică şi integrare economică a Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, inclusiv printr-o punere într-o aplicare eficientă a acordurilor de comerţ liber aprofundate şi cuprinzătoare şi de a promova relaţii comerciale mai strânse cu Belarus, Azerbaidjan şi Armenia. Desigur, nu vom neglija vecinătatea sudică, unde vom acorda atenţie negocierilor comerciale în curs cu Tunisia”, a afirmat oficialul român.
El a arătat, în cadrul audierilor, că tema Preşedinţiei române este coeziunea, o valoare europeană comună, şi reprezintă un apel la unitatea europeană în faţa reducerii disparităţilor economice, sociale şi teritoriale. „Cred că acest apel ar trebui să reprezinte un model al răspunsului nostru comun al provocărilor cu care ne confruntăm în domeniul comerţului internaţional. Avem nevoie de o Uniune puternică, gata să-şi asume rolul de lider în ceea ce priveşte modernizarea sistemului comercial multilateral şi să-şi apere interesele atât în plan multilateral, cât şi în relaţiile bilaterale. La nivel multilateral, sistemul bazat pe reguli e supus în prezent unor presiuni ce depăşesc cu mult tensiunile comerciale bilaterale ocazionale de până acum. Rolul central al Organizaţiei Mondiale a Comerţului este pus sub semnul întrebării. Uniunea Europeană a răspuns până acum cu o singură voce şi a pledat pentru schimbări sistemice şi trebuie să continue să facă acest lucru (…)”, a afirmat Ştefan Radu Oprea.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri a menţionat, în context, că UE poate deveni un actor global mai puternic prin continuarea asumării rolului de lider în procesul de modernizare a OMC. El a amintit, totodată, faptul că Uniunea Europeană s-a angajat în discuţii trilaterale cu SUA şi Japonia, iar aceste discuţii au generat primele rezultate sub forma unei iniţiative de îmbunătăţire a transparenţei şi a funcţiei de monitorizare a OMC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice