Stimulente de până la 200.000 euro companiilor industriale care dezvoltă proiecte pentru economia circulară
Telex » Știri 24 august 2022
Guvernul a aprobat astăzi un Mecanism de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, proiect inițiat de Ministerul Economiei. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, scopul acestui mecanism de sprijin financiar este acela de a dezvolta sectoare industriale noi, dar și de a revaloriza resursele deja existente, reduse la stadiul de deșeuri, care poluează întreg teritoriul național. În același timp, componenta de cercetare și dezvoltare a proiectului va permite obținerea unui avantaj competitiv; de asemenea, proiectul va contribui la eficientizarea activităților prin digitalizare.
„Dezvoltarea durabilă presupune, printre altele, și tranziția către economia circulară, aceasta reprezentând unul dintre obiectivele pe care țara noastră și l-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene. Avem nevoie de o strategie națională, adaptată la realitățile economiei românești, dar și de o modalitate de a stimula industria să parcurgă această tranziție. De aceea, în ședința de Guvern de astăzi am aprobat un mecanism de sprijin financiar prin Programul de Tranziție către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare. Vorbim despre un sprjin financiar între 15.000 și 200.000 de euro din partea statului, pentru companiile care doresc să investească în proiecte care reduc volumul deșeurilor și reușesc totodată să creeze materia primă necesară pentru crearea unui lanț de producție integrat”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Mecanismul prevede ca suma maximă acordată unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de până la 16 luni să fie egală cu echivalentul în lei a 200.000 euro, cu plata eșalonată, pe bază de documente justificative, iar suma minimă să fie egală cu echivalentul în lei a 15.000 euro. Proiectele acceptate vor fi finanțate în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei. Cheltuielile vor fi suportate în procentaj de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.
Conform criteriilor stabilite de actul normativ, vor primi finanțare companiile care desfășoară activități de transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare; dezvoltarea activităților de cercetare-inovare, proiectare ecologică a produselor și serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare; înființarea și/sau dotarea și operarea de centre de reparații și recondiționare a bunurilor; dezvoltarea activităților de reciclare a deșeurilor etc.
În perioada următoare, Ministerul Economiei va lansa Ghidul solicitantului, care va stabili modul de derulare a programului de finanțare și pașii pe care companiile trebuie să îi parcurgă pentru accesarea acestor fonduri.
UPDATE: OG nr.27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 839 din 26 august 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial