Studenții cu abilități antreprenoriale ar putea primi fonduri europene pentru a-și lansa o afacere în domenii de vârf
Telex » Știri 18 decembrie 2019
Ministerul Fondurilor Europene are în discuţie la Comisia Europeană programul Start-Up Students, care ar putea sprijini financiar studenţii care au abilităţi antreprenoriale pentru a lansa o afacere în domenii de vârf, cum ar fi IT, robotică sau automatizări industriale, a informat, la o întâlnire cu jurnaliştii, ministrul de resort, Ioan Marcel Boloş, citat de Agerpres. „Un interes deosebit la Comisia Europeană este pe zona tinerilor. Ne-am gândit la Start-Up Students, care este în discuţie cu Comisia Europeană, mergând pe noua idee, aceea ca studenţilor care au abilităţi antreprenoriale, ştiu ce înseamnă un business, au elementele de bază ale unui business să li se acorde şansa să îşi poată iniţia o astfel de afacere pe domenii prestabilite: robotică, în general activităţi economice cu valoare adăugată mare. Pe partea studenţilor, e foarte important să ne limpezim dacă au abilităţi antreprenoriale şi să le dăm şansa de a-şi construi un business. Practic, studenţii ar fi sprijiniţi doar dacă au abilităţi de antreprenor, iar domeniile vor fi cele de vârf: IT, robotică, automatizări industriale”, a subliniat şeful MFE. El a precizat că încă nu a fost stabilită valoarea schemei de sprijin, însă, din punctul lui de vedere, ar trebui să se ia în considerare domeniul de studii şi complexitatea proiectului.
În plus, tot pe fonduri europene s-ar putea acorda burse doctorale. „Eu aş merge pe zona de doctorat care e cu aplicabilitate în special pe componenta tehnică, pentru a da şansa celor care descoperă ceva, au componentă de produs inovativ sau testează un produs să le asigurăm resursele financiare pentru a ieşi în piaţă. Componentelor de doctorat care au potenţial de transfer tehnologic în piaţă să le asigurăm resursele financiare necesare”, a adăugat acesta.
De asemenea, se ia în calcul implementarea unui proiect naţional pentru învăţământul dual, o formă de învăţământ care să sprijine mediul de business.
„Trebuie introdusă ca măsură de susţinere din Programul Operaţional Capital Uman. Să vedem ce formă găsim, mecanismele de stimulare pe care le găsim să nu fie doar instrumente de învăţare şi apoi să plece. (...) Să finanţăm de la bursa pe care i-o acordăm elevului sau celui care e şcolarizat până la un voucher de integrare socială prin care să se suporte un cost din salariul care i se dă de către agentul economic. De aici poate ieşi un proiect de ţară frumos”, a precizat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice