Studiu: 30% dintre internauții de pe plan internațional citesc cărți „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”
Numărul 11, 28 martie - 3 aprilie 2017 » Roza vânturilor
30% din totalul internauților de pe plan mondial citesc cărți „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de compania de cercetări de piață GfK, citat de News.ro.
Potrivit rezultatelor studiului, realizat în 17 țări, cei mai dedicați cititori online provin din China (36%), urmată de Marea Britanie și Spania – cu 32% fiecare. Totuși, dacă se iau considerare atât cititorii zilnici, cât și internauții care citesc „cel puțin o dată pe săptămână”, procentul mediu pe plan internațional ajunge la 59%, iar China se plasează la mare distanță pe primul loc (70% din populație), urmată de Rusia (59%) și Spania (57%).
Cercetarea efectuată de GfK arată că în Marea Britanie 32% din populația online declară că citește cărți „în fiecare zi”. Dintre respondenții britanici care lecturează zilnic, 36% sunt femei și 27% sunt bărbați. Totodată, 24% dintre respondenții din Marea Britanie au afirmat că citesc o carte cel puțin o dată pe săptămână (22% femei și 27% bărbați). La polul opus, 8% dintre britanici au recunoscut că „nu citesc niciodată cărți” – procentul mediu pe plan mondial fiind de 6%. În Statele Unite, 10% dintre respondenți au declarat că nu citesc cărți, iar în Franța – 11%.
Dacă se ia în considerare indicatorul venituri, studiul relevă că 35% dintre respondenții care provin din familii cu venituri mari spun că citesc cărți „aproape în fiecare zi”, în comparație cu aproape un sfert (24%) dintre cei cu venituri mici. În fapt, 10% dintre persoanele cu venituri mici au afirmat că „nu au citit niciodată o carte”, în timp ce în rândul persoanelor cu venituri ridicate se înregistrează o pondere de 3%.
De asemenea, potrivit sondajului efectuat de GfK, 32% dintre femei afirmă că citesc cărți în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii, procentul fiind de 27% în rândul bărbaților. Diferența dintre bărbați și femei în ceea ce privește cititorii zilnici atinge nivelul maxim în Olanda (30% femei versus 14% bărbați) și Spania (40% femei versus 25% bărbați), urmate de Canada (36% femei versus 23% bărbați) și Germania (31% femei versus 19% bărbați).
Olanda și Coreea de Sud înregistrează cele mai ridicate procente în rândul populației online care a declarat că nu citește niciodată cărți – 16% fiecare. În Coreea de Sud, procentul este împărțit în mod egal între femei și bărbați, însă în Olanda bărbații predomină (23% dintre bărbați și 9% dintre femei spun că nu citesc cărți niciodată). În topul țărilor care înregistrează cele mai ridicate procente în rândul internauților care nu citesc niciodată cărți urmează Belgia (14%), Canada, Franța și Japonia (fiecare cu 11%).
GfK a coordonat acest studiu online pe un total de 22.000 de respondenți cu vârsta de peste 15 ani. Datele au fost colectate în vara anului 2016 și au fost ponderate pentru a reflecta compoziția demografică a populației online de pe fiecare piață. Țările participante la acest studiu au fost Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial