Studiu: 73% dintre directori financiari din Europa Centrală sunt mai reticenţi, comparativ cu anul trecut, privind adoptarea unor decizii cu grad ridicat de risc
Numărul 6, 19-25 febr. 2019 » Lumea în care trăim
Peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 țări din Europa Centrală, inclusiv România, consideră că mediul de afaceri este supus unui grad ridicat de incertitudine şi sunt precauţi privind asumarea de riscuri suplimentare care ar putea afecta bilanțul. Aceasta este principala concluzie a celei de-a zecea ediţii a studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrală, realizat pe baza opiniilor directorilor financiari din peste 700 de organizaţii mari din sectoare şi industrii variate.
Directorii financiari din Europa Centrală sunt optimiști privind așteptările legate de economie şi de evoluţia propriilor companii, 66% dintre respondenţi considerând că vor înregistra venituri mai mari în anul 2019. Cu toate aceste, indicele de încredere a scăzut uşor faţă de anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situează peste nivelurile din 2016 şi 2017.
Potrivit sondajului, mai mulţi directori financiari (73%) sunt reticenţi privind asumarea unor riscuri față de anul 2018 şi consideră că nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implică un grad ridicat de risc. Ei se aşteaptă ca profitul operațional să se mențină sau să crească și văd majorarea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc în acest sens. Legat de costurile în creștere, directorii financiari intervievaţi le evidențiază pe cele legate de forţa de muncă, transport şi producţie. În ceea ce priveşte nivelul de ocupare a forţei de muncă, directorii financiari din Europa Centrală se aşteaptă ca acesta să se mențină sau să crească, dar par mai reticenți față de ideea de a face noi angajări.
De asemenea, studiul arată că departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale (artificial intelligence – AI), deşi respondenții recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugerează că firmele din Europa Centrală nu profită de avantajele implementării soluțiilor de tip AI. Aproximativ jumătate dintre directorii financiari consideră că principalele beneficii ale roboticii şi ale inteligenței artificiale sunt creşterea vitezei, a eficacităţii şi reducerea costurilor.
Studiul arată că 85% dintre directorii financiari din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în anul 2019 și sunt preocupați de impactul acesteia asupra costurilor operaționale. În decursul anului, ei preconizează creșteri ale costurilor cu materialele, cu forța de muncă și cu serviciile. Peste jumătate dintre respondenții din România (51%) se așteaptă la o creștere a PIB-ului în 2019, iar 75% dintre aceștia vor bugeta venituri mai mari în 2019, ușor mai optimist față de omologii lor din regiune (66%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial