Studiu: Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrişările
Numărul 34-35, 5-18 sept. 2017 » Lumea în care trăim
Agricultura a contribuit la schimbările climatice aproape la fel de mult ca defrişările, prin intensificarea încălzirii globale, potrivit unei cercetări americane care a măsurat cantitatea de carbon preluată din sol prin cultivarea acestuia, relatează Reuters, citată de News.ro. Aproximativ 133 de milioane de tone de carbon au fost înlăturate până la o adâncime de doi metri de pe suprafaţa Pământului, în ultimele două secole, prin agricultură, ritm care s-a intensificat, se arată în studiul prezentat de PNAS, o publicaţie a Academiei Naţionale de Ştiinţe.
Încălzirea globală este provocată în mare parte de acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, generat de arderea carburanţilor fosili şi reducerea numărului de arbori care, altfel, ar fi absorbit gazele cu efect de seră.
Cercetarea a arătat contribuţia semnificativă a agriculturii la acest fenomen, a spus Jonathan Sanderman, cercetător al solului la Woods Hole Research Center în Falmouth, Massachusetts, unul dintre autorii studiului. În timp ce solul absoarbe carbonul din materia organică, de la plante şi arbori care se descompun, agricultura a contribuit la epuizarea acumulărilor de carbon din sol, a spus el. Carbonul este eliminat din sol prin recoltarea culturilor, iar metodele de arare pot accelera erodarea şi descompunerea. „Este alarmant cât carbon s-a pierdut din sol. Modificările mici ale cantităţii de carbon din sol pot avea consecinţe mari pentru acumulările de carbon din atmosferă”, a arătat cercetătorul.
Cantitatea de 133 de miliarde de tone de carbon pierdută din sol este comparabilă cu cea de circa 140 de miliarde de tone pierdută prin defrişări, marea majoritate produsă de la jumătatea anilor 1800 şi Revoluţia Industrială.
Descoperirile arată potenţialul ca solul terestru să atenueze încălzirea globală prin absorbirea unei cantităţi mai mari de carbon prin practici precum administrarea mai bună a terenurilor, acoperirea extensivă a solului pentru prevenirea eroziunii, diversificarea mai bună a rotaţiei culturilor şi cultivarea fără arare.
(Copyright foto: mihalec / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial