Studiu: Aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional se află sub impactul inteligenței artificiale și automatizării
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Conectarea la era digitală
Piața globală a muncii se va afla, în acest an, sub impactul inteligenței artificiale și automatizării, tehnologii care vor afecta locurile de muncă în producție, servicii, finanțe și transport, susțin specialiștii unei platforme specializate în recrutare. Studiul, citat de Agerpres, face referire la raportul publicat de Fondul Monetar de Investiții în care se arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială.
"Integrarea AI ar putea spori productivitatea în anumite meserii, dar ar putea duce, de asemenea, la reducerea cererii de forță de muncă, scăderea salariilor și pierderea de locuri de muncă în altele. Din 2024, piața muncii se va transforma sub impactul inteligenței artificiale și automatizării, afectând joburile în producție, servicii, finanțe și transport", se precizează în cercetarea de specialitate întocmită de HappyRecruiter.
Referitor la piața din România, domeniile de muncă care se vor afla sub influența inteligenței artificiale și a automatizării sunt: Producție (prin automatizarea proceselor industriale), Servicii clienți și Call Center (prin utilizarea chatbot-urilor și a asistenței automate), Contabilitate și finanțe (prin automatizarea sarcinilor repetitive), Retail (prin impactul comenzilor online și automatizării), Transporturi (prin dezvoltarea vehiculelor autonome), Comunicare și marketing (prin generarea automată de conținut).
În ceea ce privește abilitățile de bază ale angajaților, previziunile arată că, în următorii cinci ani 44% dintre acestea și 23% din totalul locurilor de muncă se azi, se vor schimba. "Se pune accent pe învățarea continuă (deschis să înveți noi tehnologii, să te adaptezi la schimbările din industrie), dezvoltarea de abilități sociale (comunicare eficientă, colaborare), agilitate (dispus să înveți rapid), căutare de noi direcții în carieră și noi specializări (să devii expert într-un domeniu specific pentru a crește valoarea ta pe piața muncii și pentru a atrage angajatorii)", subliniază experții în resurse umane.
Un raport al Goldman Sachs evidențiază faptul că Inteligența Artificială ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa.
În același timp, cercetările McKinsey prognozează că, până în 2030, cel puțin 14% dintre angajații globali ar trebui să-și schimbe carierele din cauza digitalizării, roboticii și progresului în IA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane