Studiu: aproape jumătate (46%) din populația adultă a României a auzit de dezvoltare durabilă
Telex » Știri 30 iulie 2020
Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă implementează proiectul „România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”. Primele două cercetări sociologice din cadrul proiectului au avut drept scop măsurarea percepţiei opiniei publice cu privire la conceptul de dezvoltare durabilă, cât şi a gradului de cunoaştere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din cadrul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030).
Analiza rezultatelor generale ale cercetărilor relevă că:
- aproape jumătate (46%) din populaţia adultă a României a auzit de dezvoltare durabilă;
- aproape un sfert dintre persoanele chestionate (22%) ştiu că România are o Strategie Naţională pentru Dezvoltare Durabilă până în 2030;
- doar 10% din populaţie afirmă că au auzit de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite.
De asemenea, în ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie a populaţiei cu privire la temele specifice care stau în spatele fiecărui obiectiv pentru dezvoltare durabilă din cadrul SNDDR 2030, rezultatele cercetărilor au relevat că nivelul cel mai ridicat de satisfacţie se regăseşte în cazul accesului public la informaţii. Astfel, peste trei sferturi dintre cetăţeni sunt mulţumiţi de acest aspect al realităţii sociale din România. La strânsă distanţă, 71% dintre cei chestionaţi sunt puternic mulţumiţi de accesul la apă potabilă şi de accesul la educaţie pe tot parcursul vieţii (educaţia continuă). În jur de două treimi dintre cetăţeni sunt mulţumiţi de cum decurg lucrurile în privinţa egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Alte subiecte de mulţumire (nivel de satisfacţie în jur de 50%) sunt:
- accesul la hrană sănătoasă;
- protecţia minorităţilor naţionale;
- protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;
- reţelele de apă şi canalizare;
- dezvoltarea oraşelor;
- promovarea unui stil de viaţă în armonie cu natura.
La polul opus, nivelul cel mai scăzut de mulţumire este la adresa felului în care sunt protejate pădurile în România. Sub o zecime dintre respondenţi (9%) afirmă că sunt mulţumiţi de felul în care merg lucrurile în România din acest punct de vedere. Niveluri foarte scăzute de satisfacţie au fost identificate şi în cazul reducerii sărăciei, al diminuării corupţiei, al risipei de produse alimentare şi al combaterii infracţionalităţii.
În cadrul proiectului, vor fi realizate 50 de barometre care vor fi încărcate în secţiunea „Rezultate” a site-ului romania-durabila.gov.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național