Studiu: Aproape o treime dintre candidații la un loc de muncă vor echilibru între viața personală și cea profesională
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Roza vânturilor
Securitatea locului de muncă, echilibrul dintre viața personală și cea profesională sau creșterea importanței beneficiilor de sănătate se află în topul preferințelor enunțate de candidații la un loc de muncă, conform celui mai recent studiu ce evaluează dinamica pieței muncii din ultimul an, relatează Agerpres. Astfel, cercetarea Reveal Marketing Research, realizată în parteneriat cu OLX Locuri de Muncă, arată că pentru 45% dintre respondenți evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influențat negativ așteptările și preferințele referitoare la locurile de muncă, astfel că aspecte precum securitatea locului de muncă (33%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (31%) sau creșterea importanței beneficiilor de sănătate (30%) au fost efectele cel mai des menționate ale acestor evenimente.
În topul așteptărilor candidaților legate de locul de muncă actual sau viitor se află: creșterea salarială (54%), beneficiile suplimentare motivante (33%) și echilibrul între serviciu-viață personală (33%).
Totodată, principalele provocări ale candidaților în procesul de căutare a unui nou loc de muncă sunt găsirea oportunităților potrivite (58%), încrederea în angajator (46%) și procesul dificil de aplicare și selecție (33%).
Aproape două treimi (63%) dintre angajații blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) și grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou) au luat în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate, în special tinerii cu vârste între 18 și 24 ani (în proporție de 76%).
Potrivit sursei citate, beneficiile de sănătate și siguranța la locul de muncă sunt importante într-o măsură semnificativ mai mare pentru 42% dintre reprezentanții Generației Baby Boomer (peste 58 ani).
În ceea ce privește așteptările salariale, în prezent, majoritatea lucrătorilor din zonele blue și grey collar se așteaptă la un salariu lunar cuprins între 3.001 și 4.000 de lei (28%) sau între 4.001 și 5.000 de lei (25%) atunci când încep să caute un nou loc de muncă.
De asemenea, mobilitatea profesională este influențată în primul rând de dorința de a obține venituri mai mari (61%) și reflectă nevoia generală a oamenilor de schimbare și avansare profesională (70% dintre români își schimbă locul de muncă la mai mult de trei ani). Ca tendință, cei din Generația Z (18-24 ani) își caută mai frecvent locuri de muncă la mai puțin de 2 ani (27% vs. 13%, total eșantion).
Rezultatele studiului de specialitate relevă faptul că principalele beneficii percepute ale schimbării frecvente a locurilor de muncă sunt: creșterea salariului și alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunitățile de dezvoltare profesională (44%) și îmbunătățirea abilităților profesionale (38%). În acest context, provocările în procesul de căutare a unui nou loc de muncă vizează găsirea oportunităților potrivite (58%), încrederea în companie/angajator (46%) și procesul dificil de aplicare și selecție (33%).
"Îndreptându-ne atenția către aspectele care influențează decizia de a nu schimba locul de muncă, stabilitatea locului de muncă (85%) și beneficiile pe termen lung, cum ar fi măririle salariale, bonusurile etc. (84%) sunt factorii cheie care îi determină pe angajați să rămână la actualul loc de muncă", se menționează în concluziile cercetării de specialitate.
Cât privește opțiunile de a munci peste hotare, 63% dintre respondenți au luat în considerare acest aspect, dar și de a se muta în altă țară în căutarea unui loc de muncă, având în vedere atracția pentru salarii mai mari (42%), stabilitatea economică (30%) și condițiile de muncă mai bune (29%). Datele studiului evidențiază faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani (Generația Z) sunt cei mai deschiși în a lua în considerare posibilitatea de a lucra în străinătate (76%).
Un alt punct interesant arată că, în timpul procesului de recrutare, angajații își pierd adesea interesul dacă oferta salarială este sub nivelul așteptărilor (73%), în special în rândul reprezentanților Generației X (47-58 ani), cu o pondere de 79%. În același timp, interesul poate scădea și dacă cerințele jobului sunt considerate excesive sau nerealiste (48%).
Studiul s-a desfășurat online și cuprinde două componente: etapa calitativă - în care au fost realizate 16 interviuri în profunzime cu specialiști în HR, și etapa cantitativă - pe un eșantion de 1.406 respondenți, angajați/persoane care caută un loc de muncă, din categoria blue collar (cei care lucrează în domenii fizice sau manuale) și grey collar (persoanele care îmbină elemente ale muncii manuale cu cele de birou). Eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial