Studiu: Aproximativ 89% dintre români cred în realitatea schimbărilor climatice
Telex » Știri 11 octombrie 2021
Aproape nouă din zece români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform unui nou sondaj realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, rezultatul este similar cu cele din ultimii doi ani, semn că românii sunt conștienți și continuă să fie preocupați de schimbările climatice și de efectele acestora.
„Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 puncte procentuale – pp față de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp), topirea ghețarilor (10%, -5 pp), incendiile de vegetație (7%), seceta (7%), inundațiile (7%)”, susțin autorii studiului.
Cercetarea mai arată că o schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creșterea importanței acordate valurilor de căldură (+6 pp), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat.
În același timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul amenințărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în țara noastră, iar daunele achitate de asigurători ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin polițele de asigurare facultative a locuinței confirmă această realitate. Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creștere cu 32% față de 2019 și au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR.
„Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populației și prin eforturi susținute, putem avea o societate mai pregătită în fața acestor riscuri. Polițele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecție în fața pierderilor financiare, însă prevenția și sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorități pentru întreaga noastră societate”, a precizat Adrian Marin, președintele UNSAR.
Soluțiile de protecție a locuințelor disponibile în industria de asigurări se adresează unei game extinse de riscuri, printre care și cele determinate de fenomenele meteo extreme. Polițele facultative de locuințe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil și pot fi emise în baza unei asigurări obligatorii PAD care acoperă trei riscuri catastrofale - cutremur, inundații și alunecări de teren - până la limita de 20.000 euro/10.000 euro, în funcție de tipul construcției.
„Este important ca românii să ia decizii informate, în cunoștință de cauză - având în vedere riscurile prezentului. Deși pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuințe din România beneficiază de protecția financiară oferită de o asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane