Studiu: Beneficiile economice ale luptei împotriva modificărilor climatice sunt subestimate
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Lumea în care trăim
Lupta împotriva modificărilor climatice este o sursă de creștere economică și creează bogăție, pledează un grup de experți internaționali într-un studiu publicat zilele trecute, care încearcă să convingă mai multe companii să se angajeze mai activ în acest domeniu, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres. Transformarea modelului nostru economic spre o economie mai verde ar putea adăuga cel puțin 26.000 de miliarde de dolari la economia mondială până în 2030 și va genera 65 de milioane de noi locuri de muncă, susține acest raport elaborat de Comisia Globală pentru Economie și Climă, un organism creat în 2013 și susținut de foști lideri politici, directori de companii și economiști.
„Există încă percepția că tranziția la o economie mai verde ar fi costisitoare. Încercăm, cu acest raport, să combatem, odată pentru totdeauna, această idee”, a declarat principalul autor al raportului, Helen Mountford.
Grație apariției unor orașe mai puțin poluate, dezvoltării unor surse de energie curată, a unor infrastructuri și a unei agriculturi mai compatibile cu mediul, „vom obține o productivitate mai ridicată, economii și o mai mare incluziune socială”, adaugă autorii raportului.
De asemenea, statele lumii ar putea strânge venituri de 2.800 miliarde de dolari pe an până în 2030 prin eliminarea subvențiilor acordate energiilor fosile și prin introducerea unui preț eficient pe emisiile de CO2, cuprins între 40 și 80 de dolari pe tonă, în condițiile în care, în prezent, acest preț este mai mic în conformitate cu diferitele mecanisme introduse sau avute în vedere de 70 de state sau jurisdicții.
Raportul solicită o accelerare a investițiilor în infrastructuri durabile (rețele de energie, transport, apă, clădiri). În acest sens, băncile multilaterale și de dezvoltare ar trebui să își dubleze investițiile, până la 100 de miliarde de dolari pe an începând din 2020.
La rândul lor, companiile private trebuie să își alinieze strategia cu imperativele climatice și să fie încurajate mai mult să inoveze în favoarea climatului, după modelul sprijinului public care a permis evoluția energiilor regenerabile în ultimii ani.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane