Studiu: Brașov, cel mai atractiv oraș din România pentru a locui; București, pe locul 7
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » Roza vânturilor
Brașov, Cluj-Napoca și Oradea sunt cele mai atractive orașe din România pentru locuire, conform Indexului de Atractivitate Urbană realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV). „Acest rezultat este în acord cu concluziile Indexului de Performanță Urbană, bazat pe date obiective, lansat de noi în luna iunie, care a evidențiat că divertismentul are cea mai mare importanță relativă în performanța unui oraș. În noul Index de Atractivitate Urbană, bazat pe percepțiile publicului, s-a confirmat aceeași tendință: opțiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanță relativă în percepția atractivității unui oraș. De asemenea, analiza a arătat o corelație semnificativă între componenta de «Vibrație/Divertisment» din Indexul de Performanță și componentele atractivității, cum ar fi intenția de mutare și calitatea vieții, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepția publicului și datele obiective despre orașe”, a declarat Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare și coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană și al Indexului de Performanță Urbană, într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit rezultatelor studiului, Brașov este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni (atractivitate și performanță urbană), în timp ce Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu și Timișoara.
Topul primelor zece poziții al celor mai atractive orașe pentru locuire din România este completat de Constanța, București, Iași, Alba Iulia și Piatra Neamț.
Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș pentru mutare/locuire. În context, oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității, depășind chiar și factori tradiționali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.
City Index este un instrument ce analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraș a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții. Indexul evaluează atractivitatea orașelor la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe – măsurate printr-o cercetare online realizată de AHA Moments, în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion de 1.200 de respondenți la nivel național.
Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanță Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.
Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse: Institutul Național de Statistică și ministere, evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme ca TripAdvisor și Google Places, în perioada 2022 -2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice