Studiu: Cei care intenționează să intre pe piața de capital văd tranzacționarea ca pe o siguranță financiară pe termen lung
Numărul 36, 13-19 sep. 2023 » Piața de capital
Românii care intenționează să investească pe piața de capital o fac din trei mari motive - siguranță, independență financiară și faptul că reprezintă un venit pasiv, conform unui studiu realizat la solicitarea unei firme de brokeraj, citat de Agerpres. Astfel, studiul InvestiMetru, realizat de EXACT Business Solutions pentru Investimental, aflat la a doua ediție, evidențiază câteva modificări semnificative față de anul trecut. Schimbările vizează perioada de tranzacționare, orizontul de timp al investițiilor, procentajul din venituri alocat investițiilor în cazul celor care intenționează să tranzacționeze, precum și principala temere a acestora.
"Românii care se uită spre bursă pentru a-și investi banii o fac din trei mari motive - siguranță, independență financiară și faptul că reprezintă un venit pasiv. Dacă, în 2022, tranzacționarea era percepută detașat ca fiind o rezervă, în 2023 aceasta este văzută în egală măsură ca o rezervă, dar și ca o siguranță financiară pe termen lung. Îmbunătățirea stilului de viață și independența financiară sunt motivele care se regăsesc și în topul intenderilor", semnalează studiul.
De asemenea, analiza relevă faptul că aproximativ șase din zece respondenți tranzacționează de mai puțin de trei ani, 39% fiind activi de o perioadă de 2-3 ani, iar 18% de un an sau mai puțin.
"Se observă, astfel, o scădere semnificativă - 30% în 2022 vs. 18% în 2023 - a utilizatorilor cu o experiență de un an sau mai mică", se menționează într-un comunicat privind studiul.
În ceea ce privește investițiile pe termen scurt, comparativ cu 2022, investitorii activi menționează, într-o proporție semnificativ mai mică, faptul că investesc pe termen scurt. Nu același lucru putem spune despre intenderi, adică cei care intenționează să facă pasul spre bursă, care par dispuși, semnificativ mai mult, să investească pe termen scurt.
Pe de altă parte, ponderea intenderilor care ar fi dispuși să investească 10% din veniturile lunare este în creștere - aproape 40% în 2023, față de 28% în 2022. Cât despre cei care vor să pună la lucru, pe bursă, peste 30% din venituri, procentajul rămâne neschimbat.
Principala temere a celor care intenționează să investească a devenit pierderea întregului capital. Din cercetarea anterioară, reieșea că principalul obstacol era lipsa accesului la cele mai bune informații.
Pe profilul investitorilor, aceștia sunt, preponderent, bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, care locuiesc în București sau în alte orașe mari, antreprenori sau angajați, cu un venit mediu de 9.000 de lei pe lună, efectuează tranzacții cel puțin o dată pe lună, în proporție de 67%, procent valabil atât pentru 2023, cât și pentru 2022.
Studiul a fost realizat prin metodologia CAWI, pe un eșantion de 327 de respondenți adulți, cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, din zonele urbane ale României, cu un venit lunar de peste 4.500 de lei și economii de peste 3.000 de euro, cu studii superioare și familiarizați cu tehnologia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane