Studiu: Centrele de date vor înregistra un consum dublu de energie, până în 2030
Numărul 17, 4-10 mai 2022 » Lumea în care trăim
Consumul de energie al centrelor de date se va dubla în următorii ani, de la 3 GW la finalul anului 2021, până la 5,4 GW în 2030, reiese dintr-un studiu realizat de BloombergNEF, în colaborare cu Eaton și Statkraft, relatează Agerpres. În același context, o estimare mai optimistă arată că acest consum de energie al centrelor de date ar putea ajunge la 7 GW, peste opt ani.
Potrivit sursei citate, capacitatea de proiectare a centrelor de date va înregistra un salt de 83% până în 2030, și va oferi pieței energetice europene o flexibilizare de 16,9 GW. „Iar cum piața energetică europeană ar trebui să ajungă, în 2030, la o acoperire de aproape 60% din totalul necesarului de energie din surse regenerabile (solare și eoliene), față de doar 27% în 2021, centrele de date se vor transforma în furnizori de flexibilitate energetică”, se menționează în cercetarea de specialitate.
Experții în domeniu afirmă că piața din România va contribui la acest proces, centrele de date fiind în dezvoltare accelerată, similară cu cea înregistrată la nivel european. Astfel, informațiile existente până la acest moment relevă faptul că piața de infrastructură pentru centrele de date a crescut cu peste 20%, anul trecut, această tendință urmând să se păstreze și în 2022.
„Dezvoltarea centrelor de date oferă o oportunitate unică sistemului energetic. Prin modul în care sunt construite, în special datorită capacității mari de stocare a energiei care există în sistemele de back-up ale centrelor de date, ele se pot transforma în jucători importanți pe piața energetică. Există un potențial enorm în ceea ce privește flexibilizarea pieței prin punere la dispoziție a resurselor centrelor de date și noi credem că toate părțile ar trebui să colaboreze pentru a accelera acest proces pe piața din România. În țara noastră, observăm o cerere în creștere pentru centrele de date cu putere instalată de până în 100 kW, iar după ce ele vor fi dezvoltate vor putea fi integrate în sistemul energetic național”, a declarat Gabriel Tache, general manager Eaton Electric România.
Studiul a fost realizat pe principalele cinci piețe europene, respectiv: Marea Britanie, Germania, Irlanda, Norvegia și Țările de Jos.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial