Studiu: Consumatorii din Grecia și România, cele mai semnificative scăderi din Europa în ceea ce privește bunăstarea financiară
Telex » Știri 10 iunie 2020
Bunăstarea financiară a consumatorilor din Grecia şi România este cea mai afectată de pe urma consecinţelor negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), cei mai puţin afectaţi fiind cei din Scandinavia, se arată într-un studiu realizat de recuperatorul suedez de datorii Intrum AB, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Studiul Intrum, realizat în luna mai în 24 de ţări, în rândul a 4.800 de participanţi, a analizat securitatea financiară a consumatorilor europeni şi aproape jumătate dintre repondenţi au spus că în prezent bunăstarea lor financiară a scăzut faţă de acum şase luni. „Studiul arată clar că îngrijorările oamenilor legate de propria lor capacitate financiară au crescut în timpul pandemiei”, a afirmat directorul general al Intrum, Mikael Ericson.
O treime dintre cei intervievaţi se aşteaptă ca bunăstarea lor financiară să scadă şi mai mult în următoarele şase luni şi doar 23% dintre repondenţi cred că situaţia se va îmbunătăţi.
În timp ce cumpărăturile online au reprezentat un sprijin după impunerea restricţiilor în regiune, „o mare parte dintre ele sunt făcute pe credit, ceea ce, desigur, alimentează o creştere a creditării, sporind temerile la nivel consolidat”, a explicat Ericson. Acesta adaugă faptul că o treime dintre respondenţi spun că „şi-au sporit economiile şi/sau au devenit mai atenţi cu cheltuielile”.
Conform studiului, 54% dintre repondenţi au observat o scădere a venitului gospodăriei, ca rezultat al epidemiei, aproape 40% spun că economisesc pentru viitor sume semnificativ mai mici decât înainte de Covid-19, iar unul din cinci consumatori a fost nevoit să facă mai multe datorii pentru a-şi acoperi cheltuielile zilnice, ca rezultat direct al pandemiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice