Studiu: Contrabanda cu țigarete din România în 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani
Telex » Știri 25 ianuarie 2017
Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8% din piaţa totală, în creştere faţă de 16% în 2015, în condiţiile în care aproape jumătate din piaţă este ilegală în regiunea de nord-est a României. Procentajul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent, în 2010 nivelul fiind de 27,4%, conform unui studiu publicat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.
În zona de nord-est s-a înregistrat cel mai mare nivel de anul trecut, 41,9%, în creştere cu 4,5 puncte procentuale (p.p.) faţă de 2015. Urmează regiunile sud-vest (24,4%), vest (23,8%) şi nord-vest (21,1%) cifrele fiind în uşoară creştere în 2016 comparativ cu 2015.
Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” (mărcile ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre – n.r.) a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. faţă de anul precedent). Ponderea produselor provenite din Serbia s-a menţinut constantă, la 2%.
În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete. Comerţul ilegal cu ţigarete înseamnă atât pierderi semnificative la bugetul de stat, cât şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicaţii serioase asupra securităţii statului şi a intereselor naţionale, a avertizat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dorel Fronea.
Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit jucătorilor din această industrie.
(Sursa: News.ro)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice